Část zastupitelů spolupráci a agenturou ostře odmítla. Agentura už v krajském městě před lety působila. Během tří let například zpracovala analýzu sociálního vyloučení ve městě.

MOŽNOST DOTACÍ

Město teď podle Nechybové podá přihlášku ke spolupráci. Pokud uspěje, měla by agentura ve městě působit tři roky. Radnice si od toho slibuje možnost dotací.

"Jak jsem pochopila ze semináře, je to otevření možnosti získat dotační tituly, dotační prostředky pro poskytovatele sociálních služeb, kteří se tomuto tématu věnují," řekla Nechybová.

Ústecký zastupitel Martin Mata.
Martin Mata: Chci přesvědčit Romy, aby na sobě pracovali. Má to smysl

Agentura už v krajském městě působila. Ústí nad Labem bylo jedním z pilotních míst od jejího počátku. Agentura v Ústí byla do roku 2012, pak bývalé vedení města spolupráci ukončilo.

TOMKOVÁ JE PROTI

Proti návratu agentury se ostře vymezila například starostka obvodu Neštěmice Yveta Tomková (Vaše Ústí). Podle ní spolupráce nepřinese městu nic a situaci v sociálně vyloučených lokalitách nevyřeší.

"Takových analýz, které nám jsou slibovány, že se budou zpracovávat a hledat se prapůvod problémů v našem městě, už tady máme desítky. Všichni víme, v čem tkví problém," horlila Tomková. Jedinou cestou jsou podle ní změny zákonů.

"To znamená doplatky na bydlení a jejich neřízené vyplácení. Získat peníze na výkup nemovitostí, aby nám spekulanti neskupovali nemovitosti a nestěhovali nám sem problémové obyvatele z jiných částí republiky," doplnila Tomková.

Ústecké fórum občanů bylo ještě jako opoziční hnutí před dvěma roky proti návratu agentury. "Město by s agenturou nemělo vůbec jednat a ucházet se o spolupráci. Agentura nepřináší nic, co bychom nebyli schopni udělat sami," řekl tehdy současný náměstek primátorky Jiří Madar.

Ilustrační foto.
Nová vyhláška míří na opilé a hlučné bezdomovce. Omezuje ale prý ostatní

Změnu postoje nekomentoval. Nechybová nechtěla dřívější práci agentury ve městě hodnotit. "Ti lidé tam dnes nejsou. Jsou zde jiní. Věřím tomu, že ta spolupráce k něčemu povede, jsem optimista," dodala Nechybová.

V Ústeckém kraji s agenturou dlouhodobě spolupracují například Obrnice na Mostecku. Agentura působí například také v Mostě nebo ve Šluknovském výběžku.