„Vše začíná při volání na tísňovou linku 155, kde operátoři zjistí, že se jedná o příznaky mrtvice. Výjezdová skupina následně v rámci iktového programu směřuje pacienta do nemocnice, která je schopna poskytnout mu okamžitou intervenci. Víme, že při cévní mozkové příhodě bojujeme zejména o čas, který je pro pacienta a jeho následné uzdravení velmi důležitý,“ popsal zástupce ředitele ústeckých záchranářů Petr Bureš.

Záchranáři v kraji každoročně převezou více než dva tisíce pacientů s příznaky cévní mozkové příhody. Po nehodách a úrazech jde o jejich třetí nejčastější výjezdy.

Ilja Deyl. Archivní foto.
Ilja Deyl končí v čele záchranné služby, záchranářství se věnoval 44 let

A právě díky dobře propracovanému iktovému programu se pacienti v kraji rychle dostávají k odborníkům. Centra jsou v regionu v nemocnicích v Chomutově, Mostě, Děčíně, Teplicích a Litoměřicích, navíc v Ústí nad Labem funguje špičkové komplexní cerebrovaskulární centrum, kam také míří pacienti z celého Ústeckého kraje.

Mezinárodní cena Angels Diamond je udělována nejlepším týmům a jednotlivcům, kteří neustále zlepšují péči o pacienty s mrtvicí. Letošní předávání ocenění proběhlo během evropského kongresu urgentní medicíny v Berlíně.