Obyvatelka Monika Králová za vším vidí neukázněnost pejskařů. „Sama jsem pejskař a kromě piškot nosím v kapse i pytlíky na bobky. Beru to jako samozřejmost. Psi za to nemůžou, zato páníčkovi, který dělá jakoby nic, klidně nafackujte," vzkazuje Ústečanům. Podle jejích slov vypadají některé exkrementy svou velikostí, jako kdyby je vyprodukoval velbloud.

NA SBÍRACÍ STROJ JE MOKRO

„Jen co roztál sníh, je procházka adrenalinový sport," dodává zase Sandra Papučíková. Pohoršená je taktéž další pejskařka, starostka Neštěmic Yveta Tomková.

Ústí zdobí hromady výkalů. Pejskařům hrozí vysoké pokutyZdroj: Deník/Karel Pech„Mám psa, ale nedokážu si představit, že bych po něm neuklidila. Ráda bych proto apelovala na všechny pejskaře, aby se zamysleli nad tím, co dělají, protože není zrovna dvakrát příjemné kličkovat mezi výkaly. Děti si ani nemohou jít hrát na trávu nebo sáňkovat," sděluje Tomková.

Neštěmice využívají již několik let na úklid výkalů speciální stroj. „Teď je ale mokro, takže se využívat nedá, ucpal by se a rozbil," říká pracovník veřejně prospěšných prací Marek. Obvody tak prozatím vydávají alespoň speciální sáčky na psí nadílku.

Čtěte také: FOTO, VIDEO: Bart skončil s podřezaným krkem v ústeckém útulku

„Dáváme je zdarma. Stačí, když lidé přinesou na radnici potvrzení, že za psa zaplatili správní poplatek. Je povinností každého si po svém psovi uklidit, jinak jde o znečišťování veřejného prostranství," podotýká Tomková. S ní souhlasí i zástupce vedoucího ústeckých strážníků Jan Novotný.

STRÁŽNÍCI PEJSKAŘE KONTROLUJÍ STÁLE

„Když přistihneme neukázněného pejskaře, dostane blokovou pokutu. Když ho načapáme podruhé, jde na přestupkové oddělení. Akce zaměřené na kontrolu pejskařů jsou nepřetržité," informuje Novotný s tím, že prokázání je v mnoha případech velice problematické.

„Pokud pejskaře nechytneme takzvaně za ruku, velice špatně se to dokazuje. Starší lidé ukáznění jsou, mají s sebou pytlík a uklízejí po svých psech. Horší je to však s mladými, ti na to kašlou. Mají s sebou dogu, ta udělá hromadu jako hrom a jim to nevadí, jdou pryč," popisuje Novotný.

Postihy přitom nejsou vůbec mírné. Pokud majitel psa po svém čtyřnohém miláčkovi exkrementy neuklidí, dopouštíte se přestupku proti veřejnému pořádku. Bloková pokuta je do výše 1 tisíce korun, ve správním řízení se ovšem finanční postih může vyšplhat až do 20 tisíc.