Celkem 35 milionů korun Ústí přidělilo na preferované sporty. Tedy hokej, fotbal, volejbal, basketbal a florbal. Takto velkoryse to ale bude nejspíš naposled. Většina vládnoucí koalice chce raději než vrcholový sport podpořit ten rekreační pro široké vrstvy obyvatel města. Tak, jak to minimálně zčásti navrhuje opozice.

Nasvědčují tomu vyjádření nejen primátora, ale i jeho partnerů z PRO Zdraví a Sport (PZS), kteří mají sporty na starost. Naproti tomu hlavní koaliční partner ANO 2011, hnutí UFO, chce přesto podporu preferovaných sportů udržet.

Podle mluvčí města Romany Macové v současnosti preferované sportovní kluby ústecký magistrát podporoval vždy. „Svou širokou členskou základnou, především v mládežnické kategorii, přispívají k rozvoji sportovních aktivit dětí a mládeže. Za dobu své existence tyto kluby vychovaly nejednoho reprezentanta a špičkového sportovce,“ uvedla s tím, že všechny tu působí, vyjma florbalu, od období po druhé světové válce.

Lukáš Konečný.
Boxer Lukáš Konečný: Znovu riskovat v ringu? Už jen za miliony

Na to navázal radní Lukáš Konečný (UFO), sám bývalý vrcholový sportovec a boxerský šampion. Potvrdil, že profesionální sport jeho hnutí chápe jako jednu z priorit, kde jsou peníze na sport mládeže provázané s financemi pro dospělé.

„Zasloužili by si víc, ale město má nějaké limity, nedá se nic dělat. Bude to hodně o dohodě a spolupráci, ačkoli se obávám, že škrty a názorové střety mezi námi přijdou. Nová koncepce podpory sportu od roku 2020 bude ovšem hlavně na partnerech z PZS, kteří předsedají sportovní komisi,“ poznamenal Konečný.

Zčásti to potvrdil i primátor Petr Nedvědický (ANO 2011), který prohlásil, že v Ústí žije 90 tisíc lidí, tedy ne jenom pět stovek těch, kteří by se věnovali vrcholovému sportu. „To si musíme všichni uvědomit,“ připomněl.

Kamerový systém městské policie. Ilustrační foto
V Ústí přibude osm nových kamer. Ohlídají černé skládky, křižovatky i školy

Jde mu prý o daleko větší podporu sportování širší veřejnosti, dětí, mládeže a snižování podpory špičkového sportu. „Kluby si musí sami aktivně shánět další sponzory. Tak je to zvykem všude ve světě,“ řekl primátor Nedvědický.

Odkázal také na předsedu sportovní komise a předsedu PZS Zdeňka Kubce. „Na každém zasedání zastupitelstva bylo projednávání financování sportu poněkud schizofrenní téma,“ zhodnotil Kubec.

Zároveň považuje financování preferovaných sportů 35 miliony korun za dlouhodobě neudržitelné. Při přípravě nové sportovní koncepce chce podle svých slov vycházet především ze zákona o podpoře sportu.

Zoo Ústí nad Labem. Ilustrační foto.
Opozice varuje: Bez přísunu peněz zoo v Ústí padne

„Ten jasně stanovuje, že město má podporovat zejména pohybové aktivity veřejnosti,“ konstatoval Kubec a upozornil, že z Ústí odešly pingpongové kluby, box, vodní polo a další živoří na samotné hranici existence.

Podobně se k tomu staví i opozice. Ta poukazuje na evropské pravidlo podpory de minimis. To znamená, že kluby financované z veřejných peněz třeba nesmějí nakupovat hráče v zahraničí ani tam vyvíjet jakékoliv další aktivity.

„Za těchto podmínek mi jejich podpora nevadí, ale raději bych viděl širší podporu veřejnosti a dětského sportu,“ dodal zastupitel opozičního hnutí PRO! Ústí Lukáš Blažej, jinak člen České pirátské strany.

Ilustrační foto.
Lodníci dluží na daních. Stát jim je nechce odpustit

Preferované sporty, peníze na rok 2019
FK Ústí n. L. 8,5 milionu. HC Slovan Ústí + Hokej Ústí 12 milionů. Basketbalový klub Ústí 6 milionů. SK Volejbal Ústí 6 milionů. Florbal Ústí 2,5 milionu korun. (celková suma dospělí i mládež)