Kolony tanků probudily 21. srpna 1968 v tehdejší Československé republice řadu lidí. První mrtvý toho dne v celé zemi pocházel z Ústí nad Labem. Byl jím osmadvacetiletý Petr Fridrich.

Vojska Varšavské smlouvy utnula Pražské jaro. Okupační jednotky přijížděly do Československa s tím, že zde probíhá kontrarevoluce. Vojáci mohli očekávat to nejhorší. Byli vystrašení. Prvosledové jednotky proto pospíchaly, než se „nepřítel“ vzchopí k odporu.

Vojska se hnala severem Čech

Do severních Čech tehdy pronikly dvě armády: 20. gardová armáda a 1. gardová tanková armáda. Sovětské jednotky se z Německa hrnuly do Československa ze všech směrů. Jeden proud se hnal přes Žitavu a Hrádek nad Nisou k Liberci. Další vjel na sever Čech v oblasti Rumburku, dále směřoval na Cvikov a hodinu po půlnoci už byly tanky v Jablonném v Podještědí. Z Cínovce kolony směřovaly na Teplice a vlevo na Bílinu a Louny, kde se proud rozdělil a pokračoval na Žatec, Rakovník a Slaný. Jiné kolony mířily na Lovosice a Litoměřice. Další sovětští návštěvníci jeli z Hory Sv. Kateřiny na Most a z Vejprt na Klášterec nad Ohří.

Připomeňte si s námi, jak dramatické události probíhaly na Ústecku:

Ilustrační foto.
Srpen 1968: Ústecké výbuchy hněvu a záhadná destrukce pomníku
Srpen 1968 na Ústecku
21. srpen 1968: Demonstrace a výzvy k odporu v ten čas neustávaly
Vojtěch Ron (vpravo) z Liberce vtáhl éterem Ústečana Václava Rona (vlevo) do srpnového dění na severu Čech i uprostřed Rumunska.
Srpen 1968: Příběh bratrů Václava, Vojtěcha a svobodného rozhlasu
Srpen 1968 na Ústecku
21. srpen 1968: Šok a vztek ze zrady a slzy z bezmoci
Srpen 1968 na Ústecku
21. srpen 1968: První oběť okupace tragicky zahynula v Předlicích