Namátkové kontroly na dodržování nejnovějších vládních protiepidemických nařízení jinak v Ústeckém kraji provádí policie na celkem 191 stanovištích, a to na dálnicích D8 a D7 a na silnicích I. třídy. Týká se to tedy především významných dopravních tahů a komunikací s maximální průjezdností.

Jak vysvětlila policejní mluvčí Jana Slámová, během jednoho operačního dne, tedy 24 hodin od 7.00, se na kontrolách vládních nařízení a mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví podílí zhruba 635 policistů. Od úterního odpoledne posílí výkon služby v Ústeckém kraji 20 celníků a 125 příslušníků Armády ČR.

„Já jsem policisty potkal i po cestě z Děčína za Dobkovicemi, u čerpací stanice. Přede mnou zastavili chlapa s moravskou značkou. Vezl nějaké auto,“ líčil například Martin Žílovec, který bydlí na Olešce a pracovat jezdí na Střekov.

Zákonný důvod cesty musí cestující doložit potvrzením od zaměstnavatele. „Vystavuji taková potvrzení dvě. Jednak pro Martina, další pro kuchaře z Litochovic. Oni vlastně musí mít podle usnesení vlády papíry dva. Jeden s důvody k opuštění místa trvalého bydliště, druhý s potvrzením zaměstnavatele. Jako by nestačil jeden formulář. Šetříme naše lesy,“ popisoval restauratér Vlastimil Žáček, který sám jezdí pracovat do Litoměřic, ale s hlídkou se zatím nesetkal.

Stanoviště na silnicích II. a III. třídy policie vybírá na základě vyhodnocení situace a dle místní znalosti jednotlivých služebních funkcionářů v rámci územních odborů. Hlídky jsou mobilní, přesouvají se na jednotlivé kontrolní body. V praxi to vypadá tak, že na střekovské straně řidiče namátkou kontroluje jeden uniformovaný policista a jeden kriminalista v civilu. Ve Vaňově tři uniformovaní příslušníci Policie ČR. Takový nepoměr by leckoho mohl překvapit, ale má své opodstatnění. „Tady je silnice I. třídy, s vysokou frekvencí dopravy, naproti na dvojce je poměrně řídká,“ vysvětlil jeden z policistů.

Při cestách mimo okres nebo katastr obce by se lidé měli prokazovat policistům například na papír předem napsaným čestným prohlášením, kam cestují. Napsat to mohou i na formulář dostupný na internetu.
Formulář pro opuštění okresu: Kde ho najdete a kam ho budete potřebovat

Policisté jsou podle mluvčí Slámové proškoleni a seznámeni se všemi úkoly, které budou plnit na stanovištích, zároveň vědí i jak postupovat při kontrolách osob. "Každý občan je při přejezdu z okresu do okresu povinen prokázat, že splňuje jednu z výjimek usnesení vlády. Pokud není schopen výjimku prokázat, bude policisty vrácen zpět," vysvětlila.

Skutečně, přes Církvice směrem do Ústí za dvacet minut projela sotva dvě auta, vyjma nákladního sklápěče, který za sebou táhl bagr na podvalníku, a dodávky, která tudy pendlovala ze vsi do vsi kvůli nějakým úpravám na domě.

Policejní kontrola na silnici I/15 u Třebívlic, na rozhraní okresů Litoměřice a Louny. Pondělí 1. března 2021
FOTO: Kontroly začaly. Policie hlídá dodržování zákazu cestování mezi okresy

Nezvyklou situaci s uzavírkou okresů rozebírají lidé i na sociálních sítích. Dlužno dodat, že ne zrovna s nadšením. Vlastně si neberou servítky. Jeden z nejostřejších příspěvků napsal uživatel Facebooku Petr Šesták. „Buzerace, ať začnou hlídat vládu a ne nás, obyčejný lidi, to je jiná, že? Bordel a ostuda kam se člověk podívá,“ rozčílil se.

Poněkud věcněji a praktičtěji to vidí Martin Patočka: „Pokud mě nebudou zdržovat, tak s tím nemám problém. Hlavní je, abych si stihl převzít syna, aby mohla jít do práce drahá polovička, když ten k… zavřel školky,“ dodal ve stejné diskusi.