Jana Komínová ze Stop tunelům v pátek informovala, že součástí rozhodnutí je i definitivní zamítnutí kasační stížnosti společnosti Saller Eta Estate CZ, která chtěla na střekovském nábřeží vybudovat další nákupní centrum. Jejich sdružení prý nyní netrpělivě čeká na odůvodnění tohoto rozsudku.

Podle členů sdružení postup soudu dává naději, že město Ústí nad Labem bude mít kvalitnější územní plán, který bude všem vyhovovat.

„Za svou rodinu a za rodiny všech dotčených doufám, že získáme jistotu, že naše domy se kvůli tunelu bourat nebudou a budeme se opět moci pustit do oprav našich nemovitostí," uvedl Jan Kvapil. Ten ve sdružení aktivně působil. Patřil k mnoha lidem a podnikatelům, kteří díky plánu mohli přijít o své nemovitosti, nebo by jim dramaticky klesla jejich hodnota. Protože město stačilo územní plán přijmout do konce roku 2011, neměli by ani nárok na odškodné.

Kromě tunelů lidé, kteří podali žalobu k soudu, požadovali i zrušení obchvatu Strážek, zamezení změny, kdy se z nestavebních pozemků staly stavební a chtěli zrušit ustanovení, která by povolila postavit obří obchodní centrum na Střekově.

Radní Pavel Dlouhý, který má v současné době problematiku územního plánování na starosti, v minulosti již několikrát ujistil, že město žádné tunely v územním plánu nechce. Město čeká na to, jak nakonec definitivně soud rozhodne.

V současné době navíc Ústí nad Labem pracuje na aktualizaci před necelými dvěma lety schváleného územního plánu. Původně ji slibovalo již někdy v letošním roce, ale nakonec bude nejspíše v roce 2015.

Pokud tunely v územním plánu soud ponechá, v aktualizovaném již nejspíše nebudou. Další změny mají třeba opravit případy, kdy se lidem jejich stavební pozemky změnily například na park a podobné nespravedlnosti. Na ně má veřejnost upozornit.