Do odborníků se opřel náměstek primátorky Pavel Dufek. Podle něj nejsou jejich výroky, zejména pak zastupitele pověřeného územním plánem Davida Daduče, pravdivé.

REAKCE DADUČE JSOU PRÝ NEPRAVDIVÉ A NEKOREKTNÍ

„David Daduč se velmi málo zajímá o dění kolem územního plánu, a proto nepravdivě a nekorektně reaguje na sociálních sítích a v médiích. Důrazně se vymezuji vůči jeho tvrzení, že máme nekvalitní zaměstnance na oddělení územního plánování a nekvalitního městského architekta. Jediné, s čím se mohu ztotožnit, je to, že začátkem tohoto roku došlo k personálnímu poddimenzování oddělení územního plánu, kdy z pěti zaměstnanců na odboru zůstali tři," vysvětluje Dufek s tím, že momentálně je na oddělení už opět plný počet zaměstnanců.

„Připravujeme úpravu organizační struktury tak, aby došlo k posílení ještě o dalšího pracovníka a aby se samostatně vymezila funkce městského architekta," doplnil Dufek.

Podle něj se čeká na jmenování pracovní skupiny pro tvorbu zadání a zpracování nového územního plánu. „Jejím hlavním koordinátorem bude městský architekt, členy odborníci z řad architektů, zástupci UJEP se zaměřením na demografii, regionální rozvoj a v neposlední řadě také dopravní inženýři," podotýká Dufek s tím, že náměty k územnímu plánu mohou zasílat i občané.

VOLNÝ PROSTOR PRO KORUPCI A SPEKULACE

David Daduč však prý o úřednících netvrdí, že jsou nekvalitní, ale že jsou zavaleni každodenním papírováním. „Na koncepční práci následně nemají čas. Důležité věci jako aktualizace územně plánovacích podkladů se honí na poslední chvíli přes externí firmu. Městský architekt je na magistrátě v roli obyčejného úředníka, město jej neumí využít, chybí odborný tým, který by řídil," myslí si Daduč, který dodává, že otevřený dopis odborníků zřejmě splnil svůj účel.

„Zdá se, že se pan náměstek začal územnímu plánu víc věnovat. Požádal jsem jej a paní primátorku 
o schůzku. Je domluvená na pátek, zúčastní se také městský architekt a úředníci. Snad se tedy dozvím něco pozitivního," doplnil Daduč. Nový územní plán vzniká od prosince 2015.

Prozatím město už pátým rokem používá starý územní plán z roku 2011. Ten architekti v dopise označili za neúplný a dle jejich názoru ponechává volný prostor pro korupci, pozemkové spekulace a prosazování individuálních zájmů.

„Územní plán stanovuje regulativy pro jednotlivé plochy a neumožňuje jakékoliv odklonění nebo výjimky, které by jakkoliv mohly umožňovat uváděnou korupci nebo spekulace s pozemky na úkor občanů města Ústí," reagovala již dříve vedoucí Odboru investic a územního plánování ústeckého magistrátu Eva Šartnerová.