Graffiti jam na nedělní sousedský program Zažít město jinak Střekovských matek chystá galerie Deska (Senior Graffiti). Workshopu od 14.30 s graffiti sprejerkou Sany na Desce se zúčastní skupina klientů z domova seniorů na Severní Terase. "Jistě to bude zábavné," věří Jan Magasanik ze spolku Obraz doby, který galerii Deska provozuje.

Od 19.30 promítne BOX na nábřeží zábavný film Exit through the giftshop. „Točil ho nejvýznamnější graffiti umělec; měl být původně o něm, ale nějak se to zvrtlo. A zůstává tak skryté, co je pravda a co ne," řekl Magasanik.

Akci Zažít město jinak čeká v neděli od 14.00 Střekov (park TGM, Varšavská, Raisova) podruhé. Po zdařilé premiéře loni zve na nedělní odpoledne s dobrým jídlem, tancem, hudbou, dílnami, divadlem a přednáškami, nudit se prý nebude nikdo.

„Dorazte, zabavíme babičky, dědečky, děti, dorostence, dorostenky a kdo se nechce bavit, může jen sedět, dívat se a mlsat. Akce se připojí k sousedským slavnostem, jejichž smyslem je oživovat místní komunitu a ukázat, jak se ulice a veřejný prostor může změnit v zónu zábavy a pohody," řekla Kateřina Chalašová za Střekovské matky.

Republiková akce Zažít město jinak si podmaní od 14.00 i Alešovku. „Představte si ulici, kde neparkují a nejezdí auta, napijte se, přineste k ochutnání něco z vlastní domácí produkce, zahrajte si líný tenis na ulici, bavte se se sousedy v „uličnických" hrách, ugrilujte si oblíbenou pečínku či zeleninu, poseďte s přáteli a se sousedy, vyměňte si „domácí tajemství" či jen poseďte," zve Aleš Loziak. „Pro děti máme drobné soutěže, výtvarný koutek i divadlo, program jim připravuje dílna Tamaryšek." Od 15.00 pobaví Hraničář vánicí z pěny i grilem.

„Zažít Skřivánek jinak" aneb sousedská slavnost BUDE," hlásí Eliška Pixová z facebooku Skřivánci na niti. „Pojďme se poznat, zabavit děti. Hrát tu lze od 14.00 badminton, vidět břišní tanečnice, poznat parkour, a též co umí skauti z Ústí či kompostovací žížaly. Děti čeká pohádková cesta, kuželky, kostky, panák na skákání. „Bedřich" vám sežere problémy, zvěčnit se lze ve foto koutku, zhoupnete se v síti, přijde harmonikářka. Napečte a přijďte, čaj a kávu připravíme (ideálně do přineseného hrnku). Na víno naláká vinotéka," slibují místní ze Skřivánku. A těší se.