Za větší část nájemníků dokonce platí nájemné stát. Vlastník hotelu k tomuto kroku přistoupil hlavně kvůli nedostatku turistů.

Pokoj za pět tisíc

„Tři patra pronajímám. Za některé z nájemníků platí úřad práce. Takových tu ubytovávám třicet. Pokoj stojí pět tisíc korun, vždy v něm bydlí jeden nájemník. Problémové nájemníky ale nemám, těm se vyhýbám," uvedl Jan Postránský, jenž Bohemii provozuje.

S hotelovými hosty, kteří jsou ubytovaní ve zrekonstruovaných patrech, nepřijdou dlouhodobí nájemníci většinou vůbec do styku.

Podle městské policie hotel a blízké okolí nepatří k problémovým. „Nikdy jsme tu nezasahovali, v Bohemii vůbec," uvedl zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Další ubytovny na obzoru

Další ubytovny by ale mohly v Ústí přibýt. Jak vysvětlil ředitel ústecké krajské hygienické stanice (KHS) Josef Trmal, řešili žádosti o schválení ubytovacího řádu. „Bylo jich podáno kolem pěti," poznamenal Trmal.

Kdyby v Ústí přibylo dalších pět ubytoven, mohlo by to znamenat pro městskou policii velké problémy. „V případě kumulace problémových obyvatel v jednom místě bychom museli navýšit počty hlídek. Ale to předbíháme, protože to mohou být klidné a slušné ubytovny," pokračoval zástupce ředitele městské policie Novotný.

Interhotel Bohemia, který plní úlohu pouhé ubytovny, mnohé Ústečany mrzí.

„Ve své době to byl nejmodernější hotel v severních Čechách. Spisovatel Vladimír Páral ho přirovnával ke kosmické lodi. Myslím, že je obrovská škoda, když tak zajímavý hotel skončí jako ubytovna a zároveň z interiérů zmizí většina původních prvků," poznamenal ústecký historik Tomáš Okurka, autor výstavy Jak se žilo za Husáka.