"V létě tu děláme dost sousedských akcí, tohle je ale první zimní rojení se sváteční tematikou. Pracovně jsme to nazvali Vánoční setkání, program měl především pobavit a navodit přátelskou atmosféru," tvrdil Tomáš Barták.

Nápad vzešel od Dany Dvořákové, která pomáhala při výrobě adventních věnečků. Kanceláře se ve firmě Zelené kolo s.r.o. na celý den proměnily ve tvořivé dílny, ochutnávka domácího štrúdlu byla doplněna voňavým svařákem.

Mužský doprovod se zapojil do turnaje ve stolním tenisu, někdo vyzkoušel šipky, někdo venku opékal uzeninu, děti si to také užily. "V sobotu jsme rozsvítili v Koštově vánoční strom, dnes jsme se marně modlili, aby se déšť změnil ve sněžení," dodal Barták.

První adventní neděle se v Chabařovicích nesla v duchu Vánočního jarmarku.
FOTO: Advent v Chabařovicích začal Vánočním jarmarkem

Kolem poledne byl u stolu jediný muž, jmenoval se Bohumil. Jeho adventní věnec byl opravdu jiný, než všechny ostatní. Byl celý zelený bez pevného podkladu, na vchodových dveřích se bude vyjímat.

Sedmiletá Emička mi popisovala, jak už několikrát psala důvěrný vzkaz Ježíškovi. Její mladší bratr měl stejné tričko, psát ještě neuměl, ale obrázkový seznam dal za okno včas.

Mezi aktivními ženami byla i paní Šárka, která stále sledovala hodinky. Později se přiznala, že rovnou z této akce jede na Miladu, kde doplní skupinu otužilců, kteří se pravidelně schází u jezera už několik let. "Stále je nás víc a víc. Začátky byly drsné, ale už je nás kolem třicítky. Chodí i má dcera, nejmladší dívence není deset let. Už se všichni těšíme na první led," provokovala dáma v červeném svetru.

První adventní neděli se na ústeckém Lidickém náměstí rozsvítil vánoční strom a začaly zde vánoční trhy.
FOTO: V Ústí začaly Vánoce. Na náměstí se rozsvítil strom, Uhlíř nepřijel

Další žena z Koštova vyprávěla o svém synovi, který přijel z Anglie do Ústí na koloběžce jen proto, aby handicapovanému mladíkovi přispěl na zdravotní pomůcky.