VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V nové jídelně v Trmicích pracují výhradně Romové. Kromě kuchařky

Trmice – Jídelna, kde pracují téměř výhradně Romové, se otevřela před dvěma týdny v Trmicích. Provozuje ji podnikatel Martin Bajger.

19.11.2016
SDÍLEJ:

JÍDELNA, kde pracují výhradně Romové, se otevřela v Trmicích. Provozuje ji podnikatel Martin Bajger (na snímku).Foto: ČTK/Libor Zavoral

Najít lidi, kteří by chtěli pracovat, podle něj není jednoduché. Přesto plánuje rozšíření svých služeb.

JÍDELNA DÍKY SVATBĚ

Bajger podniká dlouhé roky ve stavebnictví. K provozování jídelny se dostal náhodou, když sháněl sál na kamarádovu svatbu. „Ptali jsme se na jednodenní pronájem. Na to nám řekli, že ne, ale dlouhodobý ano. Takže jsem do toho šel hned po hlavě a řekl ano, mám zájem o dlouhodobý pronájem. Takhle jídelna vznikla," řekl Bajger.

Příprava na otevření trvala tři měsíce. „Lezli jsme tady po čtyřech, všechno drhli kartáčky. Bylo to šílené, ale zvládli jsme to," doplnil Bajger. I přesto, že majitel objektu poskytl novému nájemci většinu zařízení včetně vybavení kuchyně, náklady na rozjezd byly podle Bajgera vysoké. „Není legrace dnes otevřít jídelnu. Většinu vybavení máme v pronájmu, něco jsme si museli pořídit sami," vysvětlil Bajger.

Jídelna denně vydává zatím 80 – 90 jídel, více než tři čtvrtiny zákazníků tvoří zaměstnanci nedaleké teplárny. „Ale chodí k nám i místní," doplnil Bajger.

SÁZÍ NA ČESKÁ JÍDLA

Jídelna má zatím šest zaměstnanců. Až na hlavní kuchařku jsou všichni Romové. Zaměstnance sháněl Bajger přes úřad práce. Na jejich mzdy čerpá dotace.

„Jsou to lidé, které ta práce baví a chtějí to dělat. Neřešíme, jestli je to Rom nebo bílý, prostě jsou to lidé, kteří chtějí pracovat," vysvětlil Bajger. Dva zaměstnanci jídelně stále chybí. 
Z uchazečů od úřadu práce je firma zatím nevybrala.

Jídelna sází většinou na typicky česká jídla. „Snažíme se vnímat lidi, co nejvíce chtějí. Jestli spíše omáčky nebo minutky. Máme tři hlavní jídla a jednu polévku," řekla hlavní kuchařka Petra Škorpilová.

Bajger chce do budoucna služby jídelny rozšířit. „Chtěli bychom se rozšířit i na rozvoz jídel do různých fabrik. Uvidíme, jak to budeme stíhat. Zatím se nám zdá všechno růžové, ale uvidíme, co nás v budoucnu čeká," dodal Bajger.

Autor: Redakce / ČTK

19.11.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předvolební plakáty

Psycholog: Cítím beznaděj. Koho volit, když skoro všichni slibují to samé?

Ilustrační foto.

Ministerstvo zdravotnictví dalo peníze na vakcíny proti žloutence

Lásku vyměnil mladý pár za volby. Tomáš s Monikou zasedli v komisích

Ústí n. L. – Oba mladí lidé jsou členy volební komise ve stejném místě. Nejsou ale spolu, každý sedí v jiné místnosti.

Ježci nabírají kila. Zvládnou to i bez lidí

Ústecký kraj - Lidé často v dobré víře odnesou ježka do záchranné stanice, přestože pomoc nepotřebuje.

Zelení: Celio si zapálilo svou skládku samo. Absurdní, reaguje společnost

Ústecký kraj - Za srpnový velký požár na skládce Celio u Litvínova padlo trestní oznámení. 

AKTUALIZOVÁNO / SLEDUJEME ON-LINE

ON-LINE: Sleva za lístky, gel proti žloutence. Ústecký kraj volí poslance

Ústecký kraj /FOTOGALERIE/ - O 14 poslaneckých míst má v Ústeckém kraji zájem 565 registrovaných kandidátů na soupiskách 24 stran a uskupení. Kdo uspěje?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení