Ačkoli jsou lidé pracující na úklidu Ústecka na ledacos zvyklí, podle nich šlo o jeden z nejtěžších úkolů.

„Bylo to hrozné. Nejprve jsme to několik dní tahali na jedno místo a dnes to nakládáme," popisovali včera svoji práci. Odpad se jim stěží vešel do tří obřích kontejnerů.

Pneumatiky i jehly

Do nich nanosili například celou hromadu starých pneumatik, které se povalovaly v místním potoce, stavební odpad nebo bužírky z kabelů. „Bylo tu také spousta jehel od feťáků. Doufám, že dostaneme za takovou rizikovou práci nějakou odměnu," řekl jeden z pracovníků čety.

Podle místostarosty centrálního obvodu Karla Kariky na skládku v málo navštěvovaném prostoru radnici upozornili místní lidé. „Dodali jsme vépépáky a magistrát zaplatil kontejnery," uvedl. Kdo sem odpad navezl, není jasné.

Řidiči kamionů noční můrou

Problém ale nejsou jen lidé, případně firmy, které do těchto míst odhazují odpadky. Doslova noční můrou jsou prý řidiči kamionů, kteří hlavně v noci na silnici u průmyslové zóny parkují. Nejsou zde odpadkové koše, o záchodech nemluvě.

To pak podle uklízečů řeší tím, že v kabině kálejí do igelitových sáčků a močí do plastových lahví. Vše poté vyhodí z okénka kamionu do křoví.

„Tohle mám od toho, jak jsem napíchla láhev moči a ono mě to postříkalo," ukazuje jedna z uklízeček vyrážku na rameni.

Nepořádek na problémových místech chce radnice řešit hlavně fotopastmi. Jednu již centrální obvod ústeckým strážníkům pořídil, brzy přibude nová. Nasazovat je radní chtějí na ta nejproblematičtější místa.