Oslavit příchod nového roku potichu bez ohňostrojů. K tomu jako každý rok vyzývá čtveřice českých národních parků. A to nejen na svém území, kde se už od roku 2017 ohňostroje odpalovat nesmí, ale v přírodě obecně. Hlučné a zářící petardy totiž mohou ohrozit divoce žijící zvířata. Při ohňostrojích jsou největším stresem pro zvířata právě hluk a prudké záblesky. Při útěku vydávají velkou spoustu energie, kterou budou potřebovat v dalších zimních měsících. Protože ji ale nebudou mít, mohou uhynout. „Pokud máte rádi ohňostroje, zůstaňte ve městech a obcích. V přírodě slavte bez nich. Příroda potřebuje uprostřed zimy klid,“ vyzývá mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Přesné reakce zvířat v přírodě na zábavní pyrotechniku se mapují složitě. „Dobře ale víme, že například divoce žijící ptáci vylekaní hlukem v panice prchají ze svých nocovišť a kvůli dezorientaci a tmě narážejí do stromů a dalších překážek. Což může vést k jejich poranění a někdy i smrti. Savci zase mohou uváznout v přírodních pastích, kterým by se za normálních okolností bezpečně vyhnuli,“ vypočítává mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Vánoční strom v Benešově nad Ploučnicí.
VÝSLEDKY ANKETY: Nejhezčí strom na Děčínsku mají v Benešově nad Ploučnicí

Ministerstvo životního prostředí počítá s tím, že v budoucnu rozšíří zákaz odpalování ohňostrojů z národních parků i na chráněné krajinné oblasti (CHKO). Aby k tomu mohlo dojít, bude potřeba změnit zákon o ochraně přírody. Zda by se omezení týkalo celých CHKO, nebo jen prvních a druhých zón, bude teprve otázkou dalšího jednání. V prvním případě by se totiž zákaz týkal i řady měst. Například Děčín je celý ve chráněných krajinných oblastech. Část v Labských pískovcích, část v Českém středohoří.

Hlasité ohňostroje mohou být nebezpečné i pro domácí zvířata. Flegmatičtí zvířecí jedinci zalezou pod postel, citlivější duše ale může nepříjemné svištění a práskání ve tmě a spousta barevných efektů tak vyděsit, že bezhlavě prchají kamkoli pryč a cestu zpět už nenajdou.

Tragická dopravní nehoda u obce Povrly mezi Ústím a Děčínem
Nejnebezpečnější silnice v Ústeckém kraji? „Třináctka“ i cesta kolem Labe

Děčínská veterinářka Markéta Grešíková radí majitelům psů a koček vzít si své zvířecí miláčky domů. „Rozhodně je nenechávat někde o samotě třeba v kotci nebo na zahradě, kde by si ve stresu mohli i ublížit. Vzít je domů a nechat je schovat, pokud budou chtít. Pokud ne, tak se je snažit zabavit nějakou hrou nebo cvičením. A od věci také není pustit hlasitěji televizi nebo rozhlas. V žádném případě ale nesmí vyděšené zvíře zůstat samo,“ radí majitelům drobných zvířat veterinářka.

Problém je, že při úprku se vyděšený pes může i zranit a může vlézt do míst, kam by jinak nikdy nevlezl. „Pokud se nedaří psa zklidnit, tak jsou nejrůznější doplňky stravy, případně přímo léky na zklidnění zvířat,“ dodává Grešíková s tím, že majitelé většinou svá zvířata znají a vědí, jak na stres budou reagovat.