Hejtman Jan Schiller a jednatel společnosti Tomáš Krenc podepsali smlouvu na krajském úřadě. Společnost plánuje v SPZ Triangle realizovat komplexní vodíkový projekt s názvem „H2 Triangle“.

Strategický vodíkový projekt H2 Triangle zahrnuje:

* výstavbu lokálního vodíkového hospodářství
* vědecko-výzkumné činnosti
* výrobní a montážní haly pro výrobce vodíkových technologií

„Uvnitř průmyslové zóny Triangle bude instalována elektrolytická jednotka pro výrobu zeleného vodíku, kompresory pro jeho stlačení na požadovaný tlak a zásobníky pro jeho skladování a distribuci,“ přiblížil využití pozemků jednatel společnosti FOR H2ENERGY, s. r. o., Tomáš Krenc.

Za společnost FOR H2ENERGY smlouvu podepsal jednatel společnosti Tomáš Krenc (vpravo).Za společnost FOR H2ENERGY smlouvu podepsal jednatel společnosti Tomáš Krenc (vpravo).Zdroj: se souhlasem Ústeckého krajeSoučástí vodíkového hospodářství bude rovněž palivový článek, který poslouží k přeměně vodíku zpět na zelenou elektřinu upotřebitelnou v rámci areálu i mimo něj. V areálu bude postavena čerpací stanice se zaměřením na vodík a projekt počítá i s výstavbou vědecko-výzkumného centra a výrobních a montážních hal, ve kterých se mimo jiné budou vyrábět komponenty vodíkových technologií. Hlavním partnerem projektu H2 Triangle je vodíkový fond HYDROGEN2.

„Výstavba první etapy bude zahájena v roce 2024. Je to jeden ze strategických projektů v Ústeckém kraji v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace. Následné investice budou pokračovat v rámci druhé etapy až do roku 2033, kdy by měl být celý areál závodu dokončen. Předpokládaná výše celkové investice u tohoto projektu překročí jednu miliardu korun a přinese více než 400 nových pracovních míst. Vedení Ústeckého kraje bere transformaci regionu zcela vážně a toto je jeden z mnoha kroků do energetické a technologické budoucnosti. A vodík surovinou budoucnosti bezesporu je,“ okomentoval podpis smlouvy hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Další zajímavosti z Ústeckého kraje najdete na stránkách Ústeckého kraje www.kr-ustecky.cz a na jeho facebookovém profilu.