Po jednání s ústeckým primátorem Vítem Mandíkem a ředitelem divadla Vladimírem Čepkem mohli vyjednavači ohlásit jediné – sejde se kulatý stůl.

„Nepřijeli jsme dělat závěry. Přijeli jsme zprostředkovat dialog mezi oběma institucemi," prohlásil náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský. Dodal, že má z obou setkání pozitivní dojem, protože jsou připravené jednat. Nařídit prý ale ministerstvo nikomu nic nemůže.

Situace kolem Činoherního studia se vyhrotila na konci ledna. Městští radní nečekaně vyhlásili činoherní granty, se kterými herci ani mnozí zastupitelé nepočítali. Činoherní studio se o několik dní později zavřelo. Podle ředitele Čepka nyní nejsou peníze na provoz. Radní chtějí, aby se vedení divadla přihlásilo o granty, což divadelníci odmítají.

Náměstek Rovenský uvedl, že lidem z vedení města doporučili některé postupy, jak by bylo možné v Ústí kulturu financovat. Přesnější být nechtěl. Příklad si prý ministerstvo bere v jiných městech, například v Pardubicích. Zda by radní měli grant zrušit, ale říci nechtěl.

„Vypsané grantové řízení je pro Činoherní divadlo města Ústí nad Labem příležitostí, jak získat nabídnuté prostředky k zajištění provozu studiové scény," trvá na svém primátor Vít Mandík.

Podle něho radní chtějí zajistit činoherní divadelní představení pro velkou cílovou skupinu těch obyvatel města, kterým chybí zážitky z klasického kamenného divadla.

Zájemci o grant 8 milionů na činohru musí požádat do tohoto čtvrtka. Vladimír Čepek uvedl, že to neudělá. Novinářům řekl, že kulatý stůl navrhli divadelníci a chtěli by si o všem s radními promluvit.

Tvrdí, že za osm milionů korun od města, i kdyby grant získal, není schopen zaručit chod divadla do konce roku. Potřebuje kolem deseti milionů. „V okamžiku, kdy budeme mít peníze, a budu mít na výplaty, začneme hrát co nejdříve. Členové uměleckého souboru hrát chtějí," uvedl Vladimír Čepek.

Ministerstvo chce vše sledovat. Náměstek Rovenský tvrdí, že radní dle svých slov chtějí Činoherák zachovat.