Rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Martin Balej letos slaví svátky v úzkém rodinném kruhu s manželkou a dětmi. Čekání na Ježíška zkrátil vycházkami do přírody a soutěživým zápolením. „Televizní pohádky, pečlivě vybrané dcerou, prokládáme klasickými hrami. Například Dixit, Dostihy a sázky, Monopoly, I Know nebo Jízdenky prosím,“ vyjmenovává rektor. Napětí klání nechybí. „Bohužel, po čase, kdy jsme občas děti nechali vyhrát, se situace zcela otočila a zbývá jen doufat, že nás občas nechají vyhrát ony,“ usmívá se hlava univerzity. Příprava štědrovečerní hostiny nezůstává na paní domu, ale roku k dílu přidává i Martin Balej. Vyrábí bramborový salát. K tomu se podávají vinné klobásy a také kapr.

Na bramborový salát nedá dopustit známá litvínovská malířka Sylva Prchlíková, která zároveň přiznává, že je to jeden z mála vánočních zvyků které udržuje. „Vánoce slavím skromně a pod stromečkem neočekávám nic,“ připouští.

Lukáš BudaiZdroj: Roman DušekNa bohatou hostinu se těšil i moderátor Lukáš Budai. Na chomutovské sváteční tabuli nechybí salát, řízky, kapr ale také tradiční záležitost, jako je suchý chléb. Právě kouskem suchého chleba začínali svátečně hodovat naši lidé staletí nazpátek. Pro Lukáše Budaie je ale především důležitá pohoda. Letos možná ještě více, jako moderátora ho následky protiepidemických opatření zasáhly naplno. „Bohužel letos Vánoce jako kdyby nebyly. Všechno je zrušené, trošičku se vytratila atmosféra. A to počasí tomu taky nenahrává,“ připouští moderátor.

Přesto je podle něho na co se těšit. Vánoce slaví letos poprvé se svou partnerkou, nebude ale chybět ani návštěva širšího příbuzenstva. O dárky mu v roli obdarovávaného už tolik nejde, přesto se ale na nadílku těší. Zejména v roli strýčka. „Moje neteř píše pravidelně dopis Ježíškovi a já doufám, že jí udělají dárky ode mě radost,“ doufá moderátor.