Padl rekord pro dnešní den, ale nikoli ten absolutní. 1. srpna 1994 tu bylo o jednu desetinu stupně více.

Horko kulminuje odpoledne

Kdo by se domníval, že nejvíce horko je v poledne, velmi se plete. Teplotu tu znamenali kolem třetí odpoledne. Na Kočkově pak teploměr v 16:10 naměřil 36,3 stupně Celsia. Ani v sobotu se neochladíte, teploty mají být v regionu podle meteorologů podobné těm pátečním.

Teplotní rekordy v pátek padly na všech měřících stanicích v Ústeckém a Libereckém kraji. Nejvyšší teplotu 38,5 stupně Celsia zaznamenali meteorologové v Kopistech na Lounsku a České Lípě. Potvrdil to Slávek Podzimek z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Ústeckém kraji je třináct stanic, na kterých se měří přes třicet let. V Kopistech dnes teplota překonala rekord z roku 1971, který činil 33,9 stupně Celsia.

Rekordy padnou i v sobotu

Druhým nejteplejším místem kraje bylo krajské město, kde teploměr vyšplhal na 38,4 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1992 byl 34 stupňů. Stejný dnešní rekord padl ještě v Doksanech na Litoměřicku. Překonán byl rekord také z roku 1992, který činil 34,7 stupně Celsia.

V Libereckém kraji je deset stanic, kde se měří třicet let. V České Lípě, kde se měření provádí už jednasedmdesát let, bala srovnána absolutní teplota z roku 1994. V Doksech byla absolutní teplota do dnešního dne z roku 1994, tehdy tam měli 37,9 stupně Celsia, dnes rovných osmatřicet stupňů. Třetím nejteplejším místem byl Turnov, kde naměřili 36,5 stupně Celsia, padl tak rekord z roku 1992, jenž byl 32,5 stupně Celsia.

Teplo bude na severu Čech i v sobotu. Podle Podzimka by teploty znovu překonat dosavadní rekordy.