Deníku to sdělil starosta obce Michal Kulhánek.

Čistička bude obecní

„Dospěli jsme k dohodě, která by měla být v příštích týdnech podepsána. Stručně se dá shrnout tak, že naše obec odkoupí podíl pivovaru ve sdružení, které čističku provozuje, a budeme ji provozovat sami. Pivovar bude za čištění odpadních vod platit. Pro obec, naše občany a ostatně ani pro pivovar se nic nezmění, čištění odpadních vod bude plynule pokračovat. Také zaměstnanci čističky budou moci pokračovat v práci, stanou se zaměstnanci obce," vysvětlil starosta.

Dohodu potvrdil také mluvčí Heinekenu Jiří Hauptmann. „Podařilo se nám najít smírné řešení tohoto vlekoucího se sporu, které by mělo vyhovovat oběma stranám. Jediným členem sdružení, které dosud čistírnu provozovalo, zůstane obec. Dohoda umožní další čištění odpadních vod z pivovaru," uvedl Hauptmann.

Ve sporu šlo o peníze

Počátkem devadesátých let se na stavbě čističky dohodly tři subjekty. Obec přispěla 7,3 milionu korun, Benar 2,6 milionu a pivovar 22,8 milionu korun. Prostředky byly vloženy na účet obce, která z něj hradila náklady výstavby ČOV.

Provoz zajišťovalo společné sdružení všech tří investorů, v kterém měl pivovar vzhledem ke svému podílu téměř 70 procentní podíl. Obec nemohla nic ovlivnit ani poté, když převzala podíl Benaru.

Přesto vše fungovalo bez problémů až do roku 2000, kdy tehdejší majitel pivovaru začal výrazněji uplatňovat svá vlastnická práva a zvýšil obci cenu za čištění odpadních vod. Obec reagovala odečítáním nájemného za čističku, kterou dosud nepřevedla do majetku sdružení. A v roce 2002 začaly soudní spory.

„Chyb se udělala řada na obou stranách. Soudní spory by se pravděpodobně táhly ještě dlouhé roky a vítězem by nakonec asi nebyl nikdo. Považovali jsme proto za rozumné se dohodnout," dodal starosta Kulhánek. Za podíl v ČOV zaplatí obec Heinekenu devět milionů korun.