Vyhlásilo proto veřejnou zakázku na zpracování studie. Zastupitelé za PRO!Ústí ovšem kritizují jak způsob, tak kvalitu zadání a požadují jeho zrušení. Venkovní koupaliště kvůli dezolátnímu stavu bazénů nefunguje od července 2014.

ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ VERSUS VEŘEJNÁ ZAKÁZKA

„Opakovaně jsem zastupitelstvu předkládal k projednání návrh na zpracování kvalitního zadání a vyhlášení architektonicko-urbanistické soutěže na celé území sportovišť na Klíši, ale tento návrh byl vládnoucí koalicí vždy shozen ze stolu," uvedl architekt a zastupitel Jan Hrouda (PRO!Ústí).

V aktuální výzvě podle Hroudy chybí popis území, popis současného stavu areálu a objektů včetně stávajícího využití a technického řešení a požadavků na napojení na plaveckou halu.

„Výzva také postrádá souvislejší popis i jen hrubé úvahy o budoucím způsobu užívání území, včetně specifikace jednotlivých požadovaných prvků a vybavení. Chybí rovněž požadavky na počet a řešení parkovacích ploch," upřesnil Hrouda s tím, že architektonická soutěž na rozdíl od veřejné zakázky, u níž je jediným kritériem cena, umožňuje porovnat rozličné pohledy a názory. „V naprosté většině případů tak vede k opravdu kvalitnímu a trvalému výsledku," dodal Hrouda.

Pořízení architektonicko-urbanistické studie ovšem zastupitelstvo neschválilo. „Usnesení zastupitelstva je závazné, a město tedy nepovažuje za účelné zrušit zpracování studie," doplnila mluvčí magistrátu Romana Macová.

Podle náměstka primátorky Jiřího Madara hrají roli v celé věci čas a peníze. „Architektonickou soutěž považujeme za zdlouhavé a nákladné řešení, které zcela neodpovídá danému požadavku na vybudování venkovního areálu," vysvětluje náměstek.

S Jiřím Madarem souhlasí i provozovatelé klíšského koupaliště.

„Z úzké perspektivy pohledu naší organizace vystupuje do popředí parametr času. Technický stav neprovozovaného zařízení se rok od roku zhoršuje. Protože dokončení rekonstrukce není do sezony roku 2017 reálné, a neprovozování tak potrvá minimálně ještě čtyři sezony, upřednostňujeme postup, který umožní dokončení rekonstrukce venkovní části areálu tak, aby bylo možné otevření pro veřejnost na letní sezonu 2018," uvedl Miroslav Harciník, ředitel Městských služeb Ústí, které areál na Klíši provozují.

POŽADUJÍ VARIANTNÍ ŘEŠENÍ

Co se týká chybějících požadavků v zadání, ty jsou podle magistrátu plně na vybraném dodavateli studie. „Právě třeba požadavek na počet a řešení parkovacích ploch musí navrhnout a vypočítat zpracovatel studie na základě normových hodnot, zároveň musí posoudit i vhodnost umístění těchto ploch v návaznosti na dopravu, a dále též vymezit počet parkovacích stání pro imobilní občany," upřesnil Madar, který chce nechat zpracovateli volné ruce.

„Měli bychom se vymanit z diktování, chceme nechat na zpracovateli jeho odborný názor a návrh. Z tohoto požadujeme ne jedno řešení, ale variantní. Očekáváme, že zpracovatel vloží do návrhu svůj pohled," říká Madar.

Podle něj výtky PRO!Ústí nejsou oprávněné. „Skutečně je vše potřebné ve výzvě a očekávány jsou návrhy, ze kterých vzejde projekt směřující k plánované realizaci v roce 2018. V našem městě není dostatek příležitostí k venkovnímu letnímu koupání, rádi bychom obyvatelům přinesli adekvátní možnosti v nejbližší době. Nic nebude šité horkou jehlou, soutěž je právě o návrzích studie. Teprve poté bude následovat soutěž na zpracování zadané projektové dokumentace. Ve výzvě je požadavek na atraktivní prvky, návaznost na stávající halu, řešení dopravy v klidu i energetické úspory. Obsah řešení studií je specifikován vždy po vzájemné dohodě a na základě potřeb všech uživatelů," vysvětlil Madar.

„Paradoxem je, že se zrovna město potýká s případem, kdy podobně nedostatečné zadání zapříčinilo žalostný výsledek projektu a nevzalo si z toho vůbec žádné ponaučení. Právě tento problém stál totiž na počátku nepovedené rekonstrukce plavecké haly na Klíši," doplnil Hrouda.