Od nedělního rána se ústecký krajský soud připravoval na katastrofu. Přichází z blízkého Labe povodeň.

Je pondělí ráno kolem deváté hodiny. Budova soudu připomíná mraveniště. Po chodbách je nábytek.

„Pro nás je povodeň katastrofou, protože budou odsunuty o řadu týdnů stovky soudních jednání. Během jednoho dne proběhne několik desítek jednání. Povodeň nepostihne jenom krajský soud, ale i okresní, také okresní a státní zastupitelství. Všichni mají doporučeno, aby do půl desáté odešli z budovy," uvedl v pondělí po osmé hodině ranní Milan Kohoutek, předseda ústeckého krajského soudu.

Přišla úřednice a předsedovi soudu oznámila, že mzdy jsou odeslány do banky. „Protože za hodinu a půl budou vypnuty servery, mzdové účetní v neděli přes noc do úterního rána spočítaly mzdy. Jak jste slyšel, poslaly data do banky, aby byly zaměstnancům soudu vyplaceny mzdy. Jinak bychom to nestihli," komentuje situaci Kohoutek.

Nastoupili vězni

„Výrazně nám pomohl první náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. Byl služebně na Ukrajině, přitom komunikoval s námi a s vězeňskou službou. Zařídil, aby v neděli přijela vězeňská stráž spolu s třemi desítkami vězňů, kteří vystěhovali vše ze suterénu. V pondělí pokračují na okresním soudu," komentuje předseda krajského soudu přípravu na povodeň.

Podle Kohoutka mimořádné ocenění zaslouží náměstek ministra spravedlnosti Volák a příslušníci justiční a též vězeňské stráže.

Vyklidili přízemí

Labská hladina vystoupí podle pondělních prognóz asi na 10,8 m. Od osmi metrů výše hladina vody znamená pro budovu ústeckého krajského soudu problém. Začíná se zatápět suterén. Hrozí nebezpečí, že v úterý se objeví labská voda i v přízemí.

Proto z přízemních kanceláří soudců a soudních úředníků musely zmizet veškeré písemnosti a cenné věci. Nábytek nebylo kam přestěhovat.

Musí věřit tomu, že při hladině kolem 10,50 m vody v Labi se zastaví voda těsně před přízemím krajského soudu.

Během pondělí se z komplexu krajského a okresního soudu stala mrtvá zóna. Při devíti metrech vody v blízkém Labi je preventivně vypínána elektřina. Nebude fungovat v objektu vůbec nic.

Provizorium

Ačkoliv se již chystali technici vypnout servery, do poslední chvíle pracovali někteří soudci a státní zástupci na nutných případech, zvláště v otázce vazeb nebo povolování některých úkonů.

Uvalení vazby na hříšníky bude prováděno v době povodní přímo na celách předběžného zadržení, zkrácené řízení ústeckého okresního soudu se odehraje v prostorách litoměřického okresního soudu.

Jisté ale je, že v pondělním poledni odešlo z justičního komplexu na šest stovek pracovníků justičního aparátu: administrativní a soudní úředníci, soudci, státní zástupci.