Hned několik možností, jak se ubytovat ve Velkém Březně, mají zájemci o stavbu rodinných domů. V obci se rozjíždí několik projektů, které pomáhají s výstavbou. Je jich tolik, že řada míst zůstává volná.

„Podle mne jsou znát dopady ekonomické krize. Domy se tu stavějí stále, ale ne už tak často. Lidé šetří a mladí si rozmyslí vzít si hypotéku na stavbu," soudí starosta Velkého Března Michal Kulhánek.

Obec má projekt podporující výstavbu rodinných domů ve Vítově nad Velkým Březnem, Pozemky jsou tu k dispozici již od roku 2003. „Je zde ještě asi 20 pozemků volných. V loňském roce jsme prodali jen dva z nich," uvedl starosta. Podle něho jsou přitom ceny, jaké obec za zainvestované pozemky požaduje, velmi příznivé.

Lidé se zájmem o bydlení budou mít možnost postavit si domy i ve Valtířově, který pod Velké Březno spadá. Výhodou pozemků oproti Vítovu je, že jsou blíže k Ústí. Nyní se na svahu u Valtířova pohybují stavební stroje, které pracují na pokládce inženýrských sítí. „Bude zde místo pro výstavbu 27 rodinných domů," uvedl Luděk Slejška, obchodní ředitel společnosti NTD, která zde investuje. Podle něj budou pozemky připravené ke konci roku. Pak je chtějí nabízet přes realitní kanceláře. „Již dobře 10 až 12 předběžných zájemců máme," dodal.

Podle realitního makléře Pavla Vostrého je ale o stavební pozemky v současnosti menší zájem než v minulosti. Nedomnívá se ovšem, že by dobrá místa v blízkosti měst zůstala dlouho prázdná. „O pozemky na rodinné domy se na severu Čech zajímá stále dost lidí, které ale brzdí jen obavy z ekonomické situace. Pokud se situace zlepší, jsou připraveni se do stavění pustit," uvedl.