Přijít o profil na Facebooku by rozlítilo nejspíš každého uživatele. O to víc, když dosáhl vysoké sledovanosti. Přesně to se stalo Velkému Březnu. Bývalý starosta Michal Kulhánek (ODS) stránku smazal.

Odhodlal se k tomu poté, co po volbách neobhájil post starosty. Coby člověk, který stránku obce založil pod svým soukromým profilem, byl také jejím jediným správcem. „Předpokládal jsem, že si nové vedení založí novou stránku,“ poznamenal Kulhánek.

Nové vedení radnice však doufalo, že bude ke své prezentaci a informování obyvatel profil dál využívat. Sociální sítě totiž pro svou univerzálnost, jednoduchost a obrovský záběr při informování uživatelů klasický internet válcují.

Lídr hnutí ANO v Ústí Petr Nedvědický.
Podpis koalice v Ústí se přiblížil. Stane se tak na ustavujícím zastupitelstvu

Smazání stránky proto nové vedení obce zaskočilo. Bere to jako naschvál a doufá, že se s Kulhánkem zbytečně nedostane do sporu.

„Obnova té původní stránky už není možná. Nový obecní profil tedy řešíme se specializovanou firmou, aby se to už nikdy neopakovalo. Měli jsme obavy, abychom nezaložili nový profil a Facebook je nesmazal oba, taky už se to stalo,“ poznamenal nový starosta Karel Jungbauer, který zároveň doufá, že nová stránka bude mít časem stejnou přízeň jako ta stará.

ZRANITELNÝ FENOMÉN

Sociální sítě jsou jednou z charakteristik moderní doby. Na internetu způsobily revoluci, především Facebook. Uživatel nepotřebuje celý tým odborníků od programátora po grafika, aby mohl okamžitě informovat obrovské množství lidí.

„Přijít o klasický web takový problém není, každá firma si ho zálohuje. Pokud ale smažete facebookovou stránku, už ji nezachráníte. Neztrácíte jen data, ale hlavně lidi, kteří ji sledují, členy a přátele. Což je nejdůležitější,“ vysvětlil správce facebookové stránky Ústí nad Labem Frank Janata.

Starosta Chlumce Roman Zettlitzer.
Zastupitelé na Ústecku připravili volbou starostů a radních nejedno překvapení

Ústecká stránka, kterou spravuje, má 33 148 „lajků“ a sleduje ji 31 813 lidí. Kdyby o profil přišel, jen velmi těžko by je získal zpět a rozhodně ne v dohledné době.

„Je za tím devět let práce, pět hodin denně, rozesílání pozvánek, vkládáni fotografií, odpovídání i na ty největší nesmysly. Takže ano, o ztrátě profilu Velkého Března lze říct, že to je průšvih,“ poznamenal Janata.

V minulosti byl ve stejné situaci jako exstarosta Kulhánek, když založil Facebook pro ústeckou ODS. Po výměně vedení zvažoval, že ji smaže, ale nakonec jmenoval jiného správce a ze skupiny vystoupil.

Starostkou Neštěmic zůstává Yveta Tomková.
V Neštěmicích se rozštěpilo ANO, starostkou zůstane Yveta Tomková za Vaše Ústí

„Mazat takové stránky, to se nedělá. Vždycky je nějaké řešení, byť by mu měli dát například patnáct stovek měsíčně za správu nebo ji prostě odkoupit,“ myslí si Janata.

Podobně i ústecký specialista na informační technologie Petr Frübauer upozornil, že za klasický web objednatel vyhodí i desetitisíce korun, správa je nákladná a návštěvnost značně nejistá. Hlavně kvůli robotům, kteří denně síť prohledávají.

„Facebook s minimálními náklady během okamžiku vstoupí lidem do postelí díky mobilu a systému oznámení. Kdo není na Facebooku, jako by nežil. To jen tak něco nepřekoná,“ dodal.

Ke smazání obecního profilu exstarosta Kulhánek sáhl poté, co SNK 2018 a Občani Velkého Března a Valtířova postavili obecní radu bez ODS a ČSSD.

Ilustrační foto.
Kartou i mobilem. MHD v Ústí čeká nový systém plateb