Lékaři z ústecké nemocnice použili přístroj CoroVent u pacienta s těžkým selháním plicních funkcí v důsledku nemoci covid-19. Ventilátor je určen přímo pro pacienty léčící se z tohoto onemocnění. Vyvinul ho tým pod vedením Karla Roubíka na Fakultě biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze (FBMI ČVUT).

„Jedná se o nouzový plicní ventilátor určený pro pacienty s onemocněním covid-19 vyžadující připojení na umělou plicní ventilaci. Ačkoliv je ventilátor CoroVent poměrně jednoduchý přístroj, který se doporučuje používat při nedostatku standardních plicních ventilátorů při léčbě onemocnění způsobeného novým typem koronaviru, poskytuje dostatečně kvalitní ventilaci podle nejnovějších lékařských doporučení,“ představuje CoroVent lékařka Lenka Horáková z Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem (KAPIM). Ta se také jako doktorandka na FBMI ČVUT na vývoji techniky podílela.

Plicní ventilátor CoroVent
CoroVent má certifikaci. Další plicní ventilátory Česku dodá Evropská komise

„CoroVent byl zároveň navržen z komponent běžně dostupných na trhu, což umožňuje jeho rychlou výrobu ve velkém počtu kusů, jelikož není třeba čekat na speciální a na zakázku vyráběné díly,“ doplňuje Václav Ort z FBMI ČVUT, jeden z vynálezců přístroje.

„Lékaři KAPIM použili nouzový plicní ventilátor CoroVent poprvé o uplynulém víkendu,“ informuje Josef Škola, primář KAPIM. „Cílem bylo získat zkušenosti s jeho použitím. Pacient byl připojen po dobu 24 hodin a vše proběhlo bez problémů.”