Jak je to možné, vysvětluje mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Kolik zoo bude stát nákup tučňáků?
Tučňáky kupovat nebudeme, jako členové Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) je získáme v rámci mezinárodní spolupráce zdarma. Pro tento druh je veden Evropský záchovný program, zvířata do nových zařízení přiděluje koordinátor EEP dle požadavků jednotlivých institucí a zhodnocení celkové situace. Záleží na počtu odchovaných mláďat v daném roce.

Proč jste se rozhodli právě pro tučňáky brýlové?
Rozhodovali jsme se podle několika kritérií. Hledali jsme druh, který nepotřebuje speciální regulované klima vnitřní expozice, což by bylo velice nákladné a v našich podmínkách složité. Vybírali jsme druh, který bez problémů obývá venkovní prostor a snáší středoevropské klima. Volba padla na jihoafrické tučňáky brýlové, což je druh, který žádná jiná zoo v zemi nechová. Je zapsán v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů v kategorii ohrožených a jejich počty klesají.

Ústecká zoo plánuje chov tučňáků.
Tučňáci do ústecké zoo v létě nepřijdou

Budou se k nim vázat i nějaké ukázky jako u Moritze?
Ano, počítáme s tím, že v pravidelných časech bude probíhat krmení tučňáků pro návštěvníky zoo, které bude doplněno komentářem našich chovatelů.

Jaké podmínky k chovu potřebují?
Pro chov tohoto druhu existují chovatelské směrnice, které každý musí dodržet, protože do nevhodných podmínek by koordinátor EEP žádné zvíře neposkytl.

Máte nějaký konkrétní příklad?
Přesně stanovují plochu souše a vody na počet chovaných jedinců, je třeba dodržet požadavky na chlazení vody a filtraci. V expozici je třeba připravit substrát proti otlakům končetin. Musíme připravit oddělený prostor pro případnou karanténu nemocných zvířat, dostatečný počet hnízdních nor, zabezpečit expozici proti predátorům, jako jsou lišky a mnoho dalších.

Přijedou vás ještě zkontrolovat?
Před zprovozněním expozice je opravdu ještě potřeba souhlas komise EEP, která schvaluje celkový vzhled a parametry chovatelského zařízení. Pak už si tučňáky budou moci naši návštěvníci užívat a potěšit se jimi.

Ústecká zoo plánuje chov tučňáků.
Tučňáci do ústecké zoo v létě nepřijdou