„Často jsme na facebooku viděli nabídky, ve kterých studenti před odjezdem domů nabízeli různé potraviny. Později jsme si všimli nápadu veřejné lednice jinde po republice a řekli jsme si, že je to skvělá forma, jak zamezit plýtvání potravin. Studentům tak usnadníme problém, co s potravinami, a již nebudou muset psát na internet a čekat, dokud si někdo jejich jídlo nevezme," uvedla iniciátorka lednice Lucie Stádníková.

ČEKÁNÍ NA REAKCE

Lednici vdechly život Kolejní rada, která dodala nápad a Správa kolejí a menz, jež poskytla potřebné vybavení, tedy vlastní lednici a regál na mouku, koření, sůl nebo třeba cukr. „Nyní čekáme na reakce studentů a doufáme, že veřejná kolejní lednice splní svůj účel", uvedl zástupce Kolejní rady Radek Rákos.

Přestože iniciátoři budou lednici průběžně kontrolovat, aby se zamezilo kažení potravin, upozorňují, že za jídlo nejsou odpovědní a doporučují ostatním, aby před vyjmutím potravin zkontrolovali jejich stav. Popřípadě i datum spotřeby.

„Do lednice bychom v budoucnu mohli dávat jídlo třeba z ústeckých restaurací či zelinářství, které momentálně nemají jinou možnost než jídlo vyhazovat," doplnila Stádníková.

NÁVOD JE I V ANGLIČTINĚ

Prvním úlovkem byla v pátek okurka a salám. Do lednice je darovala studentka Monika. „Zbylo by to a na víkend jedu pryč, tak si někdo pochutná místo mě," usmívala se studentka. Na kolejích bydlí také zhruba stovka zahraničních studentů, kteří do Ústí přijeli na program ERASMUS+. I proto je na lednici návod nejen v češtině, ale též v angličtině. „Budu rád, když si o lednici řeknou mezi sebou a také do ní něco vloží," uvedl ředitel SKM Tomáš Kraus, podle kterého je veřejná lednice výborným nápadem.

„Komunitně jde o zajímavou myšlenku a věřím, že bude fungovat. Plýtvání potravinami je problém a důležité je na to upozorňovat všemi možnými prostředky," uvedl Kraus. Projekt veřejných lednic je v současné době populární nejen mezi studenty, ale také u široké veřejnosti. První veřejnou lednici mají od roku 2015 v českobudějovické Literární kavárně.