Volně přístupný nástroj čeká konec sezony a pondělní stěhování.

ATRIUM BYLO SKVĚLÉ

„Podzimní teploty a vlhkost nástroji nesvědčí, proto jej přesuneme do temperovaného skladu, kde bude přes zimu odpočívat. Při stěhování opět pomohou strážníci městské policie. Ústečané se na nástroj mohou těšit opět příští léto, kdy půjde již o čtvrtý rok provozu," říká organizátor projektu Václav Pištora.

Podle jeho slov letošní umístění piana v komorním prostředí atria mezi Lidickým a Mírovým náměstím zlákalo ke hře i více stydlivé lidi.

„Když bylo v minulosti piano na hlavním vlakovém nádraží, řada kolemjdoucích neměla odvahu si zahrát. Atrium jako tréninkové místo bylo skvělé," sdělil Pištora, který před dalším rokem provozu nechá piano opět odborně seřídit.

DŘEVĚNÝ PŘÍSTŘEŠEK POMOHL

Občané Ústí hodnotí piano v ulicích města pozitivně. „Veřejné piano mi přijde jako zajímavý nápad, jak dostat hudbu do ulic města. Mělo by být umístěné na dobrém místě včetně jeho pravidelné údržby. Špatné je, že na něj hraje prakticky kdokoli, takže jsem viděla i pár lidí, kteří do něj vyloženě třískali, když bylo ještě u nádraží. A když jsem pak na něj tehdy hrála, nefungoval pedál," říká Adéla Tokarská z Ústí, která učí hudební výchovu na škole v Krupce.

Na občasné nevhodné chování lidí upozorňuje i ladič pian Miroslav Kadlec z Krásného Března. „Stává se, že někoho napomenu za to, že pokládá na piano flašku s pitím, jinak ale lidem hraní docela jde," uvedl Kadlec, který ladil piano vždy, když šel okolo magistrátu.

„Již nyní přemýšlím o dalším originálním prostoru pro umístění ústeckého piana. Výběr míst je nyní téměř neomezený díky novému dřevěnému přístřešku, který jsme společně s vedením města pro piano nechali vyrobit," doplnil Pištora.