Provozování veřejných toalet mají ve svém popisu činností Městské služby Ústí nad Labem. Ale podle jejich ředitele Miroslava Harciníka žádné záchodky ve skutečnosti nemají. „V minulosti jsme provozovaly veřejné toalety u budovy ČNB. Ale město je ještě před mým nástupem do funkce prodalo," vysvětlil Harciník.

Tento objekt stále existuje. Kdo by si tam chtěl ulevit, se potáže se zlou. Přístupový chodník blokují zaparkované automobily, na dveřích je pevná mříž a nápis WC zmizel pod nevzhlednou hnědou lepící páskou. Sejít po schodech a zkusit, zda mříž náhodou není otevřená, není dobrý nápad. Lidé, kteří si nejspíše pamatovali světlejší zítřky a marně tu hledali úlevu, si evidentně stáhli kalhoty a zanechali pozdrav před zamčenými dveřmi.

I poslední veřejné WC město prodalo. Pro neznalé turisty mají radu v informačním středisku. „Pokud potřebujete na toaletu, najdete je ve Foru. Další pak jsou u eskalátorů v Severu," vysvětlují zdejší zaměstnanci bez zaváhání.

Bude se platit

V obchodním centru Forum jsou dvoje toalety. Ač viditelně velmi využívané, je zde čisto. Podle ředitele centra Václava Říčaře je to ale velká zátěž. „Suplujeme veřejnou službu, kterou by mělo poskytovat město. Je hodně lidí, kteří si k nám přijdou jen odskočit a ne nakupovat," uvedl Říčař. Měsíčně je prý provoz stojí řádově sta tisíce korun, protože toalety jsou zdarma. Náklady jdou na vrub nájemcům obchodů. „Uvažujeme, že je zpoplatníme. Nyní hledáme způsob jakou formou," dodal Václav Říčař.

Další možnost, kde si člověk v centru města může odskočit, je na hlavním nádraží. Zdejší toalety s obsluhou fungují od brzkého rána do pozdních večerních hodin. Kdo je ale chce použít, musí z peněženky vytáhnout desetikorunu.

Křoví je risk

V minulosti v Ústí byly v provozu i další veřejné toalety, a to nejen v centru města. Třeba ty střekovské, také nevyužívané, před časem studenti změnili na galerii. Lidé si tak odskočí třeba do sousední hospůdky U Lípy. „Tolerujeme to, ale byl bych samozřejmě raději, kdyby to byl zákazník" uvedl majitel Vlastimil Žáček.

Zkusit si ulevit někde v křoví je risk. Pokud dotyčného chytí policisté nebo strážníci, hrozí mu pokuta za znečištění veřejného prostranství. „Řešili jsme, že někdo močil na náměstí. Většinou ale jde o opilé lidi," řekl zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Diskutovat k tématu můžete na našem Facebooku.