Jako vlastník nebytových prostor pronajímá obec Doubice na Děčínsku 115 metrů čtverečních místní prodejně. Podpora obchodu ze strany radnice spočívá podle jejího starosty Jana Drozda v symbolickém nájmu.

„Provozovatel prodejny platí měsíční nájem 1 korunu a obec dělá osvětu mezi obyvateli a chalupáři, aby prodejna byla využívána a zůstala živá. Pokud ji totiž chceme udržet, musíme si svého obchodníka hýčkat a podporovat ho, tedy u něj hlavně nakupovat,“ říká doubický starosta.

V případě zániku prodejny by úřad zřejmě objednal pojízdnou prodejnu nebo zprostředkoval nákup či jeho dovoz svým občanům. „Dotace ministerstva pro místní rozvoj nabízí podporu prodejen, které obce provozují samy, což není náš případ. Náš malý rozpočet nám provozovat obchod ve své režii neumožňuje,“ vysvětlil Jan Drozd.

Ilustrační fotoZdroj: Deník/Petr Pášová

Pokud obec přijde o vlastní obchod, jednou z cest je domluvení pojízdné prodejny. Ilustrační foto: Deník/Petr Pášová

V roce 2017 zaniklo v České republice na tisíc a loni minimálně pět set venkovských prodejen. Ministerstvo pro místní rozvoj vyčleňuje ve svém rozpočtu na nové obchody na vesnici 20 milionů korun. Ale ani to neřeší podle starostů a Asociace českého tradičního obchodu problém, kdy je řada krámků ve ztrátě. Bojují totiž kromě jiného s akčními nabídkami velkých řetězců.

Úštěcký starosta Jan Mazíni doplnil, že případnou dotaci pro prodejny by radnice řešila s nově zřízenými osadními výbory. „Místní soukromá prodejna u nás funguje zatím jen ve Vědlicích. Vznik dalších bychom rádi podpořili, pokud by je soukromníci měli zájem zřídit. V současném podnikatelském prostředí však není jednoduché případné zájemce motivovat, obzvláště v odlehlých osadách,“ uvedl Jan Mazíni.

Vlastník chtěl na jejím místě stavět. Muzeum Ústí nad Labem ji rozebralo a prozatím ji má ve své péči.
FOTO: Z Ústí zmizela mozaika, místo ní bude kavárna

Ústecký kraj, na rozdíl třeba od Jihomoravského, žádný podobný dotační titul na podporu malých vesnických obchodů nemá. „Zatím ani nevznikla po dotacích na tyto prodejny poptávka. Jednotlivé žádosti na podporu projektů, které nemají vlastní titul, mohou ale obce zasílat do Fondu Ústeckého kraje,“ informovala mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Podle místostarosty Újezdečku na Teplicku Josefa Žampacha by obec případnou dotaci zřejmě nevyužila. „Zatím zde fungují dvě prodejny, což plně postačuje. Jejich případný zánik, což je v současné době nepravděpodobné, bychom museli řešit s majiteli a provozovateli stejně jako se zastupitelstvem obce,“ říká Josef Žampach.

Vandal si pro svůj vzkaz vybral automobil aktivistky.
Ústecké bojovnici za práva rodičů počmárali auto. Vandal zřejmě trestu unikne

Naopak rozpaky místních z prodejny v Tisé na Ústecku potvrdil tamní starosta Tomáš Kratochvíl. „V současné době řešíme nespokojenost občanů s tímto obchodem. Jak však celou záležitost uchopíme, nyní neumím říct. Je to věc jednání,“ uvádí starosta.

Venkovské prodejny často zanikají v lokalitách s větším počtem malých obcí, kde jsou dlouhé dojezdové vzdálenosti a malá kupní síla. Od státu mohou obce s méně než tisícovkou obyvatel získat příspěvek sto tisíc až dva miliony korun. Investovat mohou i do pojízdné prodejny nebo prodejnu spojit s poštou. Obchod však musí provozovat obec, což neřeší problém nynějších prodejen. Řešením také může být vstup obchodu do franšízové sítě.