Dva žluté bagry ve dvoře odkrajují jeden kus smetiště za druhým. Odpad všeho druhu nakládají do přistavených kontejnerů. Obyvatelé Sklářské ulice v Předlicích to netečně sledují zpovzdálí nebo zpoza oken.

Technika patří ústeckému podnikateli Andreji Pulkovi. Jeho firma v sousedství omšelých činžovních domů pokládá kabel vysokého napětí. Jenže než vůbec mohli jeho zaměstnanci začít kopat, museli odklidit desítky černých skládek v trase výkopu dlouhého několik stovek metrů. Hromady nepořádku teď čekají na odvoz v deponii sypkých materiálů a hlíny.

Něco z něj už městský obvod odstranil, vraky aut nechal odtáhnout magistrát. „Nabídl jsem obvodní radnici, že když mi sem přistaví kontejnery, tak ten svinčík na své náklady odstraním i z toho vnitrobloku. Město by to mělo v podstatě zadarmo,“ líčil Pulko.

Předlice. Ilustrační foto.
Předlice zasáhla úplavice. Škole hygienici nařídili zvláštní režim

Centrální městský obvod, pod nějž Předlice spadají, minulý týden přistavil tři kontejnery, včera dva. Přitom v té lokalitě nemá žádný majetek, chodníky nebo silnici. „Chtěli jsme se k tomu postavit čelem. Před týdnem tam pomáhali dva naši pracovníci na úklid a dobrovolníci, které sehnal jeden z vlastníků domů v té lokalitě. Jsme rádi za každou pomoc. Obávám se ale, že za týden tam nepořádek bude zas,“ poznamenala zdejší starostka Hana Štrymplová.

Rok a půl od úklidu

Před rokem a půl odtud totiž magistrát nechal za přibližně 3,5 milionu korun odvézt zhruba 130 tun harampádí, které se tu hromadilo desítky let. Úklid tehdy trval celé léto až do poloviny září. Jenže odpad všeho druhu od rozbitých spotřebičů po plastové lahve a obaly se tu kupí zas. Někdy ho sem přivezou na káře, jindy prostě vyletí z okna.

Lidé ze zdejších povětšinou omšelých a neudržovaných domů každému ochotně vyprávějí, v jakých hrozných žijí podmínkách. Jakmile se jich ale zeptáte, kdo hází odpadky z okna, krčí rameny a tvrdí, že to dělají „ti druzí“. Na druhou stranu, v souvislosti s předloňskou epidemií žloutenky hygienici hovořili o chybějících toaletách, případně tekoucí vodě.

Nepořádek ve Sklářské ulici - stav v roce 2019.
Ani úklid v Předlicích nepomohl. Binec ve Sklářské je zpátky

V minulosti se městská policie pokoušela hlídat vnitroblok mobilní kamerou, ale jen zvenčí, jelikož pozemek je soukromý. „To moc účinné nebylo. Do ulice dochází hlídky, ale do dvora nesmí ze stejných důvodů. Takže spíš eliminují ty, kdo sem odpad dováží zvenčí,“ vysvětlil zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Peníze za úklid se získat nedaří

V současnosti se město Ústí snaží peníze za likvidaci letité skládky vymoci, ale vlastníci domů většinou nekomunikují a na některých váznou exekuce. Primátor Ústí Petr Nedvědický sice pomoc s úklidem ocenil, na druhou stranu si ale stěžoval na ty, kdo se o své nemovitosti nestarají. „Je to soukromý majetek a město nemá jak jeho vlastníka přinutit, aby s ním něco dělal,“ dodal.

Likvidace skládky ve Sklářské ulici začala.
Úklid obří skládky v Předlicích se protáhne i prodraží