Teplota 4 stupně pod nulou a několik hodin čekání. Takové vyhlídky měli ve středu lidé, kteří se v Ústí nad Labem postavili do několika set metrů dlouhé fronty na pamětní tisícikorunu vydanou Českou národní bankou (ČNB). Někteří měli v plánu bankovky vzápětí zase prodat.

„Stát tady budeme několik hodin, ale doufáme, že to půjde docela rychle. A snad na nás zbude, protože každý si vezme maximální počet bankovek,“ poznamenal Jan Strádal.

Tisícikorunu vydala banka k 30 letům od zahájení rozdělení česko-slovenské měny. „Výroční bankovku tvoří tisícikoruna vzoru 2008 s přítiskem na lícní straně kuponu. Vzhledem k tomu, že odkazuje na 30. výročí vzniku české a slovenské koruny, s nímž bylo spojené mimo jiné kolkování bankovek, tvoří tento přítisk právě motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993 a také výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery. Přítisk nemá vliv na hodnotu ani platnost bankovky, lze ji tedy použít k platbám za zboží a služby,“ informovala Česká národní banka.

Šance obohatit svoji peněženku zlákala do centra Ústí nad Labem stovky lidí
Šance obohatit svoji peněženku zlákala do centra Ústí nad Labem stovky lidí

Do pobočky ČNB v Ústí nad Labem pouštěli zájemce po deseti. Jedním z nich byl pan Koukolík, který se do fronty postavil v šest ráno a před devátou už se pomalu blížil ke vstupním dveřím. „Zeptejte se na názor těch vzadu,“ žertoval s vidinou, že do půl hodiny už bude mít své bankovky bezpečně u sebe. Celkem je vydáno 200 tisíc kusů a prodávat se budou do vyprodání zásob.

Bankovky zase prodají

Mimo záznam část oslovených lidí přiznala, že bankovky mají na spekulaci a budoucí zhodnocení, ale oficiálně je kupují na sběratelské účely. „Na Sbazaru jsem viděla nabídku bankovek už včera za 1999 korun, tedy za dvojnásobnou hodnotu,“ podělila se o svou zkušenost jedna z dam stojících ve frontě. „Bylo to od lidí, kteří věděli, že bankovku mít budou,“ dodala a přiznala, že i pro ni se koupené bankovky stanou investicí.

Suvenýrová bankovka Zoo Liberec
Sběratelský skvost. Zoo nabízejí suvenýrové bankovky, pomohou ohroženým druhům

Někteří se ve frontě střídali s rodinnými příslušníky, jiní stáli sami. Ti zkušenější se vybavili termoskami s horkou kávou či čajem, jiní si ohřívali ruce o papírové kelímky s horkým nápojem koupené v okolních prodejnách.

Dlouhé fronty se tvořily před všemi pobočkami České národní banky. „V Praze stojí syn a nám dal tip, že v Ústí nad Labem bude menší fronta. Máme syna rádi, ale tohle tady stát nebudeme,“ řekl Josef Kubišta, který s manželkou přišel k zástupu před půl devátou. V té době měla fronta přibližně 350 metrů.

Pobočky ČNB

Kromě Prahy, kde je Ústředí České národní banky si lidé mohli bankovku koupit i v pobočkách v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem. „Na mimopražských pracovištích jsou dislokované vybrané útvary sekce peněžní, sekce licenčních a sankčních řízení, sekce dohledu nad finančním trhem II, sekce statistiky a datové podpory a sekce správní,“ udává podrobnosti web ČNB.