V mnoha směrech překvapivé. Tak lze označit letošní volby do poslanecké sněmovny. Tradiční strany tratily, ANO získalo víc, než čekalo, ČSSD a KSČM navzdory průzkumům a očekávání hluboko propadly. I na Ústecku, které patřilo k baštám levice. Jediný, kdo se mohl radovat, je stoupající ODS a podceňovaní Piráti s SPD.

Okres patřil ANO 2011 s 36,45 procenty, následuje ho SPD, které získalo 12,35 procenta, poté ODS s 9,48 procenty. I v Ústí drtivě vyhrálo ANO 2011, získalo 36,37 procent hlasů. Druhé je SPD s 12,1 procenty, třetí Piráti s 9,53 procenty. ODS získala 9,28 procenta. Komunisté 8,73 procenta, sociální demokracie 6,32 procent. TOP 09, STAN, KDU-ČSL nepřesáhly pětiprocentní hranici pro vstup do PS. Volit přišlo 51,7 procenta voličů.

Aleš Pařízek z 18. volebního okrsku v Litoměřicích vysypává obálky s volební urny.
ON-LINE: Je sečteno. Volby v Ústeckém kraji drtivě ovládlo ANO před SPD

Do Sněmovny usedne 13 poslanců, kteří kandidovali v Ústeckém kraji. Za vítězné hnutí ANO jich bude sedm – Richard Brabec, Jan Richter, Pavel Růžička, Eva Fialová, Tomáš Kohoutek, Jaroslav Bžoch a Jan Schiller. Za SPD to jsou Tereza Hyťhová a Monika Jarošová. Po jednom poslanci z Ústeckého kraje má KSČM (Hana Aulická Jírovcová), ODS (Karel Krejza), Piráti (Mikuláš Peksa) a ČSSD (Jaroslav Foldyna).

Vítězné ANO 2011 slavilo v Praze a zrušilo i setkání v restauraci Doma v ústecké Masarykově ulici.

Lidr Usteckeho kraje za SPD Tereza Hythova patřila k těm šťastným. „Moc si vážíme lidí, kteří přišli k volbám a volili přímou demokracii. Děkujeme všem voličům a uděláme maximum, abychom mohli prosadit náš program," řekla Tereza Hyťhová.

Tak se volilo v Ústí i jinde v kraji:

Ve volebním štábu KSČM v budově okresního výboru v ústeckých Důlcích naopak panovala hluboká deprese. Probíral důvody propadu s tím, že bylo potřeba říkat věci takové, jaké jsou a víc používat sociální sítě. Dosavadní poslankyně Gabriela Hubáčková, která neobhájila mandát, propad KSČM vnímá jako velké zklamání. "Přiznám se, že jsem to nečekala. SPD je pro mne překvapením i třeba Piráti," řekla.

Naopak jásot a radost panovaly ve volebním štábu ODS. Druhé místo všichni vidí jako výborný výsledek proti původnímu očekávání. Krajské vedení a lídři odcestovali do Prahy na centrálu. Lídr kandidátky ODS v Ústeckém kraji, první místostarosta Litoměřic Karel Krejza, se probojoval do poslanecké sněmovny. "Bojujeme o druhý mandát," řekl v sobotu kolem páté hodiny odpoledne, kdy ještě nebyly známy kompletní volební výsledky a ODS měla v kraji necelých 10 procent. To, jestli se do sněmovny těší, nechtěl Karel Krejza zatím komentovat. V Litoměřicích získala ODS téměř 15 procent. "Znají mou práci, znají mě osobně. To udělá hodně," vysvětloval Krejza.

Monika Ryšlinková a Tomáš Kočí
Lásku vyměnil mladý pár za volby. Tomáš s Monikou zasedli v komisích

Absolutní debakl utrpěla na Ústecku TOP 09. Její volební lídr Michal Kučera přikládá neúspěch tříštění hlasů mezi liberálními voliči. "Minimálně jsme se neměli rozcházet se STAN, protože bychom mandát obhájili. Politika je ale běh na dlouhou trať," řekl politik, který svůj poslanecký mandát neobhájil.

Policie v Ústí nad Labem přijala první oznámení v souvislosti s volbami a kupčením hlasů, v kraji už třetí. "Nezakládalo se ale na správných informacích. Samozřejmě se jim budeme dál zabývat," dodala ústecká policejní mluvčí Alena Bartošová. K dobrým správám prý ale patří, že během volebního shonu nedošlo v okrese k žádné těžké dopravní nehodě, ani vážnému zločinu.

Krajské výsledky

Volební účast v Ústeckém kraji činí 52,38 procenta. Z 652 568 lidí přišlo k urnám 341 783 voličů.

Andrej BabišZdroj: Deník / Divíšek MartinANO 2011 - 37,55 %
SPD - 12,59 %
KSČM - 9,89 %
ODS - 9,47 %
Piráti - 8,24 %
ČSSD - 6,61 %
TOP 09 - 3,63 %
Starostové a nezávislí - 3,62 %
KDU-ČSL - 1,80 %
Strana zelených - 1,47 %
Svobodní - 1,35 %

V Ústeckém kraji kandidovalo celkem 24 stran, všechny ostatní nedostaly ani jedno procento hlasů.