Sezona dračích lodí se pěkně rozjela. Vaňov (4. 5.) pobavil barevností, ve Štětí (8. 5.) se tvrdě makalo, v sobotu (11. 5.) přivítaly dračí divadlo Litoměřice.

Zbyněk Smetana absolvoval všech pět ročníků ve Vaňově, dvakrát slavil vítězství. Jak sám hrdě přiznává, jeho Tomíni jsou ústecká osádka, kterou podporuje několik Pražáků. Zakladatel ctižádostivých „mořeplavců" poodhalil na požádání tajemství úspěchu.

„Není to jednoduché dát ve stanovený den dohromady 20-25 bláznů, když každý bydlí jinde a má svou rodinu. Silový základ Tomínů tvoří šestice bývalých kajakářů (Dušátko, Šára, Šefl, Mráz, Petráček, Nadrchal), ale u zrodu osádky stáli i gymnasté, kteří mají stejné početní zastoupení. Následuje několik atletů, kamarádi a dva moji bráchové," uvedl Smetana. „Tempo udává první dvojice, já mlátím do bubnu podle nich. Mou úlohou je osádku spíše motivovat, popřípadě seřvat. Letos to zase vyšlo a příští rok to snad vyjde zas. Skvělá akce ve Vaňově nás oslovila a my si stavíme náročné cíle," dodal bubeník.

Nejstaršímu Jaromíru Němcovi je 65 let, Přemek Junek je nejmladší (26). Sejdou se vždy jednou v roce, aby se pozdravili a na poličku přidali další pohár.

Druhé vítězství slavili dlouho do noci ve svém Skleníku a příští rok určitě zase přijedou. Prozatím jim stačí tzv. vložený závod dračích lodí ve Vaňově, kde jde především o zábavu, ale možná, že jednou poskládají dvacítku Ústečanů, kteří vyzvou k přímé konfrontaci republikové draky v rámci Dragon Boat Grand Prix.

„To nezáleží pouze na mně, soutěživého ducha máme v těle všichni, ale pokud vím, tak deset závodů se jede v Čechách, deset na Moravě. To už vyžaduje sponzora pro krytí nákladů na dopravu, ubytování, trénink. Tomíni nechtějí hrát druhé housle, chvilku ještě počkejte. Všechno má svůj čas," konstatoval pečlivý drak a vyndal z batohu dva krásné poháry se štítkem 2012 a 2013. Zda rozšíří svou sbírku o pohár s ročníkem 2014, se ještě neví, ale metodicky to mají poskládané velmi dobře.