Těsně po páté hodině ranní vyjela hlídka strážníků do Krušnohorské ulice z důvodu oznámení, že v blízkosti nákupního centra Norma visí z mostní konstrukce část plechu, kterou uvolnil právě silný vítr.

NA BUKOVĚ SPADL STROM NA AUTO

"Na místě strážníci zjistili, že oznámení se zakládá na pravdě. Plech o rozměrech přibližně pět krát tři metry se nacházel asi ve čtyřmetrové výšce a ohrožoval kolemjdoucí i zaparkovaná vozidla. Dále strážníci zjistili, že plech poškodil zaparkované vozidlo tovární značky Škoda. Z těchto důvodů na místo přivolali hasiče, kteří odtržený plech z mostní konstrukce sundali," popsal situaci Jan Novotný, zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem.

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely k odstraňování následků silného větru od čtvrtečního večera do pátečního rána k 43 zásahům. Hasiči převážně odstraňovali spadlé stromy a větve na komunikace - 39 zásahů a uvolněné plechy - 4 zásahy. 

"V okresu Ústí nad Labem to bylo 9 zásahů. Popadané stromy a větve jsme likvidovali Chabařovicích, Varvažově, Mírkově, Hostovicích a Roudníkách. Na Bukově spadl strom na zaparkované auto, na Severní terase spadl plech na zaparkované auto, v Chuderově se strom opřel o telefonní dráty," vypočítal mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Nejvíc práce měli hasiči v okresu Děčín. Tam vyjeli k 18 nahlášeným událostem. Všechno to byly popadané stromy a větve na komunikace. 

ENERGETICI HLÁSÍ PORUCHY V TISÉ A MALÉM BŘEZNĚ

Napilno měli také energetici. "V souvislosti se silným větrem evidujeme poruchy na vedení vysokého a nízkého napětí jak v Ústeckém, tak v Libereckém kraji. V Ústeckém kraji se jedná především o oblast Ústecka. Konkrétně jde o Tisou a Malé Březno a Děčínska," upřesnila mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Pracovníci poruchových čet již v noci okamžitě vyjížděli do terénu a odstraňovali poruchy. "Nejčastější příčinou poruch je pád větví do vedení a ulomené izolátory. Dodávky elektřiny se již podařilo obnovit například v Krásné Lípě na Děčínsku a na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Dle meteorologů se má vítr kolem poledne utišit. Předpokládáme, že tedy po poledni poruchy již přibývat nebudou a dodávky bychom rádi obnovili ještě během dnešního dne," dodala Holingerová.

Problémy s dodávkami proudu potvrdila v pátek dopoledne starostka Malého Března Renata Zvoníčková. „Elektřina vypadla před šestou hodinou ranní. Po půl osmé proud nahodili, ale v 10.45 to opět vypadlo a nikdo nám zatím nebyl schopný říct, kdy to bude opět v pořádku. Bez proudu jsou tři čtvrtiny obce," uvedla starostka.

Tisou už výpadky proudu v pátek dopoledne netrápily. „Nejdelší trval přibližně půl hodiny. Výpadek se týkal celé obce, ale už během noci bylo vše v pořádku. Žádné další problémy kvůli silnému větru zatím nikdo nehlásil," uvedl starosta Tisé Jiří Jandásek. 

ODPOLEDNE SE BUDE OCHLAZOVAT

Teploty v kraji se pohybují od dvou do šesti stupňů Celsia. Dálnice D8 i silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření, obdobné je to i na silnicích nižších tříd i v Krušných horách. Místy prší a fouká silný nárazový vítr.

Nehoda dvou osobních vozů komplikovala ráno dopravu na silnici I/27 u Podbořan na Lounsku. Havárie se obešla bez zranění, policie odhaduje odklízení následků a vyšetřování do 08.30 hodin.

Podle meteorologů bude v pátek v Ústeckém kraji většinou zataženo se sněhovými přeháňkami, v polohách pod 400 metrů nad mořem srážky smíšené nebo dešťové. Později ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty vystoupí na tři až šest stupňů Celsia, na horách bude kolem nuly a odpoledne se bude ochlazovat.

Meteorologové očekávali ještě ráno silné nárazy větru až kolem 70 km/h v nížinách, na horách až kolem 110 km/h.