Nenápadná budova tam stojí od roku 1972, vodou zásobuje část Ústí nad Labem a Lovosic. S kapacitou až 165 litrů za sekundu dodává pitnou vodu pro zhruba 60 tisíc obyvatel.

Zařízení čerpá vodu pomocí 10 kvartérních vrtů z hloubky 16 metrů a 2 křídových vrtů z hloubky 140 metrů. Voda následně putuje na čištění a filtraci do úpravny. Tam se upravuje pomocí pískových filtrů na dvou linkách.

„Na jedné z nich je ze surové podzemní vody před chlorací odstraňováno železo a na druhé je pomocí směšování surové vody s ozonem odstraňován mangan,“ popsala Iveta Kardianová, mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací, které zařízení provozují.

Pohled na ulici Na nivách se zdevastovanými domy, které hrozí zřícením.
FOTO: Konečně! Ruiny v ulici Na Nivách zmizí příští rok

Po těchto reakcích dochází k vysrážení obsažených látek do nerozpustné podoby a separaci na pískových filtrech. K zachycení železa a manganu slouží laguny v blízkosti úpravny. Vyčištěná voda se potom pomocí silných čerpadel distribuuje do vodovodní sítě. Voda z hlubokých křídových vrtů je podle vedení úpravny natolik kvalitní, že by se dala bez jakékoli úpravy ihned pít. Přesto se i tato voda ošetřuje. Dělá se to proto, aby vydržela cestu k finálnímu spotřebiteli.

Upravená voda z píšťanské vodárny míří dvěma směry. Na jednu stranu je hnána pomocí tří čerpadel hluboko pod zemí podél píšťanského jezera až nad obec Michalovice do stanice, odkud padá voda samospádem na Větruši v Ústí nad Labem, které je na vodě z Píšťan závislé.

Po cestě jsou k vodovodu připojeny některé další obce jako Michalovice, Libochovany, Kamýk a Řepnice. Druhým směrem proudí voda potrubím pod hladinou Labe do Lovosic. V minulosti byly z úpravny vody u Píšťan zásobovány i Litoměřice, ty ale nyní „pijí“ vodu z okolí Malešova u Hoštky.

Ilustrační fotografie.
Ministerstvo upravilo zákon, revize kotlů na tuhá paliva bude platit déle

Letošní dlouhotrvající vedra kvalitu vody nijak neovlivnila. Výskyt sinic v podzemní vodě vodohospodáři nezjistili, nezaznamenali ani problémy s účinností separace na pískových filtrech. Bát se není třeba ani nedostatku vody. Podle geologů jsou zásoby spodních vod pod územím celé oblasti tak velké, že by odsud mohla být zásobována i mnohem vzdálenější místa.

„V případě nedostatku pitné vody máme možnost vzhledem k rozsáhlosti provozované vodovodní sítě přistoupit k navýšení dodávky vody zásobováním z úpravny vody Meziboří. Doposud ovšem nebylo potřeba přistoupit k tomuto řešení,“ ujistila Kardianová.