Malebná obec Velké Březno leží na pravém břehu řeky Labe. Vodní hospodářství je tady na rozdíl od jiných měst a obcí na severu Čech kompletně v režii zdejšího úřadu. „Máme vlastní vrty se zdroji vody, které rozvádíme do našich vodojemů. Stanovujeme si tak sami cenu vodného a stočného a dodáváme pitnou vodu našim občanům,” popisuje starosta Velkého Března Michal Kulhánek.

Vlna veder ovšem neminula ani Velké Březno, a tak obec musela využít externích služeb. Vodárenské sítě na severu Čech vlastní Severočeská vodárenská společnost (SVS), jejímiž akcionáři jsou města a obce. Samotný provoz pak zajišťují Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK).

„V době, kdy nejsou tak extrémní vedra, si s našimi zásobami vystačíme. Momentálně je ale období sucha, navíc jsme měli v noci jeden neidentifikovatelný úbytek ve vodojemu ve Valtířově. Provedli jsme tedy jeden nákup zavážky vodou od SčVK,“ potvrzuje Kulhánek.

Nejinak tomu je i jinde. Vyprahlá je i krušnohorská obec Tisá. „Zatím jsem ale nezaznamenal stížnosti, že by docházela voda ve studnách nebo že bychom potřebovali cisterny,“ říká starosta Tisé Jiří Jandásek.

Průtrž mračen spojená s kroupami a silným větrem se prohnala ve středu odpoledne i Proboštovem na Teplicku.
FOTO: Bouřka, průtrž, kroupy, vítr. Živly řádily na Teplicku i Ústecku

Vysychající řeky a alarmující sucha trápí desítky míst na severu Čech. „V tomto období jsme u některých zdrojů úbytky vody opravdu zaznamenali. Horké dny způsobují jejich vysychání a zároveň roste spotřeba ze strany místních obyvatel. Některé zdroje tak už nedokážou domácnosti plně zásobovat, a proto náš provozovatel SčVK zaváží místní vodojemy,“ vysvětluje generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Aktuálně jde asi o 30 vodojemů. „Většina z nich má malou kapacitu a je určená pro malé obce, takže se zde zavážení pohybuje v řádu desítek, maximálně stovek kubíků. V ojedinělých případech se voda zaváží několikrát denně, ostatní vodojemy zavážíme třeba jen jednou týdně,“ uvádí mluvčí SčVK Iveta Kardianová.

Většina úpraven SVS bere vodu z povrchových nádrží Krušných a Jizerských hor, které jsou nyní naplněny z více než 80 %. Sucho na kvalitu či cenu vody vliv nemá. „Tyto objemy jsou pro bezproblémové dodávky vody dostatečné a nemají na kvalitu vody vliv. Horko, vysoké teploty ani sucho nijak neovlivňují cenotvorbu vody v regionu,“ říká mluvčí SVS Jiří Hladík.

Terénní vůz v korytu Labe v Ústí nad Labem.
FOTO: Teréňákem vjeli do Labe v Ústí. Prý zabloudili

Ministr životního prostředí Brabec se nedávno vyjádřil, že může dojít k situaci, že stát odběr vody omezí. K obdobné situaci už došlo v mnoha obcích, které vyhlásily zákaz používání pitné vody k napouštění bazénů, zalévání zahrad či mytí automobilů.

Je ale vůbec reálné, aby stát celoplošně zakázal využívání pitné vody?„Žádné černé scénáře nepřipravujeme. Je to spíše otázka vodohospodářské koncepce státu, aby Česko bylo na období sucha připraveno i v budoucnu,“ líčí Špičák.

Vydatná sucha zřejmě potrvají až do poloviny srpna. „Naší velikou výhodou je propojený vodárenský a zdrojový systém, díky kterému má většina okresních měst stoprocentní zajištěnost dodávek vody i v případě výpadků některého z významných vodních zdrojů,“ doplňuje Špičák.

Preventivní policejní kontrola koupaliště v Brné.
Ústí má pro lejna v bazénu ostudu po celé zemi i ve světě

Přehradní nádrže v Krušných a Jizerských horách, které jsou zdrojem více než 50 procent potřebné surové vody, jsou podle jeho slov navržené tak, aby garantovaly dostatečné množství vody i při dlouhodobém suchu a nedostatku srážek. Stejně tak jsou stabilní i velké podzemní zdroje.

Pokud by tak nastala situace, při které se sníží objem určitého zdroje, vodárenská společnost ho dokáže nahradit jiným, aniž by to domácnosti jakkoli ovlivnilo. „Lidé to nepocítí, voda jim z kohoutku poteče pořád stejně,“ tvrdí Špičák.

Nejrychlejší informace o vodě dostanou klienti přes SMS
Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK) zasílají zdarma prostřednictvím SMS služby informace svým zákazníkům a spotřebitelům vody v Ústeckém a Libereckém kraji. Stačí se pouze zaregistrovat. „Registrovaným zákazníkům přijde přímo do jejich mobilu informace o přerušení dodávky vody, haváriích, některých větších provozních událostech, týkajících se výhradně adresy uvedené v registraci. Uživatele služby SMS info tak nemůže nikdy překvapit, že u nich doma nepoteče voda. Vždy to budou vědět včas a mohou se připravit,“ vysvětlila mluvčí společnosti SčVK Iveta Kardianová. Službu lze aktivovat kdykoliv. Možností je hned několik. Poslat SMS ve tvaru VEOLIA na telefonní číslo 720 001 112 nebo zavolat na zákaznickou linku 840 111 111 či 601 267 267. Zájemci se mohou zaregistrovat rovněž prostřednictvím webových stránek www.voda-info.cz nebo přímo na www.scvk.cz.