Kandidátky předložily všechny strany a hnutí, které teď v zastupitelstvu působí. Krajský úřad musí všechny listiny zkontrolovat. Do pondělí 8. srpna přitom strany ještě mohou přidávat kandidáty nebo měnit jejich pořadí.

PSEUDOHNUTÍ PROTI IMIGRANTŮM

„Kandidátní listiny musí být projednány do 50 dnů před dnem voleb, což je 18. srpna. Ve lhůtě od 50 do 48 dní před dnem voleb, tedy mezi 18. a 20. srpnem, musí být o registraci listin rozhodnuto," uvedl vedoucí tiskového oddělení krajského úřadu Zdeněk Rytíř.

Teprve poté může krajský úřad oficiálně zveřejnit jména všech kandidátů. Řada stran a hnutí už je ale vyvěsila na svých webových stránkách. Post hejtmana bude obhajovat Oldřich Bubeníček za KSČM, který by v případě úspěchu stál v čele kraje druhé volební období.

Do boje půjde devět politických stran, šest hnutí a osm koalic. „Za povšimnutí stojí, kolik pseudohnutí s protimigračním zaměřením se objevilo. V humbuku hysteriků se ztratí racionální varování před skutečně nebezpečnými islamistickými hrozbami. Myslím, že tak za rok dopadnou i volby do poslanecké sněmovny," varuje politolog Zdeněk Zbořil.

Otazník visí nad kandidátkou hnutí Severočeši.cz, které je rozdělené na dvě frakce. Podle jedné strany je neplatná. „Kandidátku podala frakce, která ale prohrála i odvolací soud, a nemůže tak hnutí dále zastupovat. My, oficiální zástupci potvrzení soudem, jsme se rozhodli kandidovat pod hlavičkou hnutí Nový sever," řekl předseda Severočechů Luboš Pitín.

Až bude mít vítězná strana písemný rozsudek, bude podle informací Deníku usilovat o zrušení kandidátky druhé frakce.

DO SENÁTU CHCE 17 LIDÍ

Ve volbách do Senátu, které proběhnou současně s krajskými volbami, se v Ústeckém kraji utká deset kandidátů v obvodě Ústí nad Labem a sedm kandidátů v obvodě Most.

Na Ústecku bude mandát obhajovat někdejší dlouholetý starosta Telnice Jaroslav Doubrava. Kromě osmi dosud známých kandidátů mu bude konkurovat náměstek ústecké primátorky Jiří Madar, kterého nominovalo Ústecké fórum občanů. Jediným nezávislým kandidátem, který se o křeslo senátora uchází bez podpory politické strany, je starosta Malečova Petr Kůstka.

Na Mostecku chce křeslo obhájit Alena Dernerová. Jako soupeře bude mít i dva olympioniky. Za ČSSD kandiduje vítěz z Nagana hokejista Jiří Šlégr, za DSSS pak bývalý vzpěrač Ota Zaremba. Kandidáta na Mostecku překvapivě nepostavilo hnutí ANO.

„Bylo několik návrhů, ale nakonec jsme v silné konkurenci nikoho nevybrali a rozhodli jsme se, že se budeme věnovat krajským volbám," uvedl krajský manažer Jakub Komárek.

Předvolební kampaň se rozjíždí pomalu. Politici zatím využívají spíš sociální sítě. „Na místní úrovni mohou mít větší váhu. Mají funkci dočasně účelového pomlouvání," řekl politolog Zbořil. V kraji už jsou ale k vidění i billboardy. Zřejmě nejvíc jich má hnutí ANO.

Kdo kandiduje do krajského zastupitelstva1. Alternativa pro občany
2. ANO 2011
3. Česká strana sociálně demokratická
4. Dělnická strana sociální spravedlnosti NE imigrantům, PROTI nepřizpůsobivým, PRO pořádek!
5. Ilegálním imigrantům NE peníze raději pro naše děti
6. JsmePRO! Kraj 2016
7. Koalice svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů
8. Komunistická strana Čech a Moravy
9. Komunistická strana Československa
10. Národní demokracie
11. NE ilegální imigraci peníze raději pro naše lidi
12. Nový sever
13. Občanská demokratická strana
14. Piráti a Strana zelených
15. ProKraj
16. Sdružení pro republiku republikánská strana Čech, Moravy a Slezska
17. Severočeši.cz
18. Starostové a nezávislí
19. Starostové a sportovci pro Ústecký kraj
20. Svobodní a soukromníci
21. TOP 09
22. Úsvit s Blokem proti islamizaci
23. Volte Pravý Blok