Stejně jako to, že k urnám by přišlo mizerných 30,7 % voličů. A ti už nesází na místní osobnosti, ale kopírují celostátní preference. To, že „jdou" voliči po zavedených značkách, potvrzují i oslovení politologové. „Voliči už nechtějí riskovat a raději hrají na jistotu. A jejich politické ideje v tom nehrají v podstatě žádnou roli," předesílá politolog Zdeněk Zbořil.

Zavedené značky

„Síla zavedených značek je pro spoustu lidí významnější, než sázka na koně, kterého neznají. Paradoxně se obracejí k tradičním stranám, bez ohledu na to, kolik špíny na sebe nakydaly," vysvětluje Zbořil.

Jeho slova ilustruje druhé místo sociální demokracie. Ta teď Ústí vládne a zmítají jí skandály. Od přidělení 24 milionů korun neznámé divadelní společnosti spojené s politikou, přes stíhání primátora Víta Mandíka a radního Josefa Macíka v kauze Vítání občánků, po zrušení Činoherního divadla.

Ústecký politolog Daniel Kroupa myslí, že voliče příliš politické skandály nezajímají. „Procento těch, které ano, není vysoké. Proto komunální preference kopírují ty celostátní," říká Daniel Kroupa.

Na to ostatně doplácí i nové politické tváře na komunální úrovni.  Podle průzkumu Sanep by pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva nepřekročilo například hnutí Ústečané či Ústecké fórum občanů. To ale neplatí pro nováčky PRO!Ústí. To se vyčlenilo ze seskupení PRO! kraj, které už na krajské úrovni působí.

Oproti minulosti

Srovnáme-li předvolební preference s výsledky minulých komunálních voleb, zřejmě nejhorší propad postihl ODS.  Ta z druhého místa v roce 2010 skončila na předposledním, těsně před PRO! Ústí. Na třetím místě se drží komunisté.

Zcela propadlo PSZ, dříve SZSP, které v minulých volbách získalo čtvrté místo. Polepšit by si mohla TOP 09, z pátého místa poskočila na čtvrté. Ze šestého na páté postoupili i Severočeši.cz.

Během průzkumu Sanep pro Deník od 2. do 7. září 2014 oslovil celkem 631 Ústečanů, starších osmnácti let. Vzorek odpovídá sociálnímu i věkovému rozložení obyvatel města podle údajů Českého statistického úřadu.