Jsou politici, jejichž hlas lze slyšet, ale na kandidátních listinách do Sněmovny je nenajdete. Nikdo je tam totiž nenapsal. Před říjnovými volbami se tak některé strany v krajském městě otřásly v základech.

SPOLUPRÁCE JE NEMOŽNÁ

Zejména TOP 09, z níž odešlo hned několik výrazných tváří, například zastupitelé Ilona Tajchnerová a Radim Bzura.

„Rozhodně nechci před volbami svými vyjádřeními jakkoli poškodit stranu, pro kterou jsem sedm let pracoval. Neodcházím s hořkostí. Něco končí, aby mohlo něco jiného začít. Spolupráci v TOP 09 na regionální a krajské úrovni považuji za stávajícího stavu jako neefektivní a v podstatě nemožnou,“ vysvětluje Bzura, který před časem na zasedání zastupitelstva navrhl odvolat z funkce náměstky primátorky Jiřího Madara a Pavla Dufka. Bez úspěchu. Z podobných příčin odchází také Ilona Tajchnerová.

Jíří Madar (UFO).
Pokus o převrat na magistrátu nevyšel. Madar a Dufek zůstávají náměstky

„Když začnu mít pocit, že nemám komu co dát a nemám ani od koho co dostat, tak se mi zdá setrvávání v jakémkoli vztahu, ať už by to byl zaměstnavatel, přítel nebo strana, zbytečné,“ říká Tajchnerová. Stejně jako Bzura si i ona zastupitelský mandát v ústeckém zastupitelstvu ponechává.

„Neopouštím myšlenky a ideály, se kterými jsem do toho pod hlavičkou Topky šla,“ podotýká. V podobném duchu pak stranu opouští také regionální předseda František Vaněček i zastupitel centrálního obvodu Ústí město Roman Libal.

KAUZA VÍTÁNÍ OBČÁNKŮ

Rovněž na kandidátce ČSSD chybí známé jméno, a to poslankyně a bývalé náměstkyně ústeckého primátora Zuzany Kailové.

Kailová se totiž podle policie měla coby náměstkyně v roce 2011 podílet spolu s ústeckým primátorem Vítem Mandíkem a radním Josefem Macíkem na přípravě výběrového řízení na akci Vítání občánků tak, aby zvítězila firma blízká ČSSD. „Zřejmě se jí bude týkat obvinění a šetření v kauze Vítání občánků,“ vysvětluje hlavní důvod, proč není Kailová na kandidátce, předseda krajské ČSSD Miroslav Andrt.

Lídry politických stran přiveze Deník autobusem.
Lídry stran přivezeme za vámi. Přijďte jim říct, co vás trápí!

Politické šarvátky se odehrávají též na okresní úrovni. Přestože komunální volby jsou až příští rok, tlaky míří na Stanislava Dunaje, který se stal letos místostarostou Střekova navzdory tomu, že to usnesení uvnitř ČSSD zakazuje.

„Budeme usilovat o to, aby vystoupil ze strany,“ uvedla předsedkyně okresní ČSSD v Ústí Michaela Vaňková. „Jestli chtějí, ať mě vyloučí. Nic se ale nepohnulo, odmítají komunikovat. Členem jsem a nic na tom zatím měnit nebudu,“ reagoval Dunaj.

Ilustrační foto.
O hlasy voličů usiluje 24 stran a hnutí. Radostné Česko kraj odmítl