Petice požaduje po vládě, aby každému z řadových volebních komisařů za prezidentské volby doplatila 500 korun, o které ministerstvo vnitra navýšilo odměny pouze předsedům a zapisovatelům komisí. Stát by měl podle petice navíc zaplatit 1600 korun za druhé kolo voleb "všem členům okrskových volebních komisí, kteří pracovali v obou kolech prezidentské volby".

Ministerstvo vnitra v souvislosti s tlakem na navýšením odměn všem volebním komisařům uvedlo, že zvýšení pro předsedy a zapisovatele bylo prvním krokem a "maximálním možným řešením, které bylo možné v krátkém čase prosadit", jak uvedla na dotaz mluvčí ministerstva Hana Malá. Podle ní to znamenalo zvýšení volebních nákladů státu o 15 milionů korun na jedny volby.

O zvýšení odměny pro řadové volební komisaře vnitro vyjednává s ministerstvy práce a financí, potřeba bude ale na to najít peníze ve státním rozpočtu. Komisí je zhruba 15 tisíc, podle Malé mají v průměru osm členů. Pro zvýšení odměny o 500 korun by tak bylo třeba v rozpočtu najít 60 milionů korun.

Teplický hvězdář Radim Neuvirt přišel k volbám v obleku Batmana.
FOTO: Batman, růžové kondomy, Chuck Norris...Ve volebních síních bylo veselo

Mluvčí poznamenala, že kritizovaný dvousetkorunový příplatek za druhé kolo voleb prezidenta či Senátu není možné chápat jako samostatnou část odměny. "První a druhé kolo tvoří v celku jedny volby, příplatek 200 korun je pouze součástí celkové odměny za jedny dvoukolové volby," uvedla.

Řadovému volebnímu komisaři náleží za prezidentské volby odměna 1300 korun hrubého, zapisovateli 2000 korun a předsedovi 2100 korun. K tomu dostanou příplatek za konání druhého kola 200 korun, v komisi přitom musí odpracovat minimálně 17 hodin, obdobně jako v prvním kole.

Podle kritiků člen komise za jednokolové volby při 18 hodinách práce dostává 72 korun na hodinu, přičemž u dvoukolových voleb klesne hodinová sazba na 42 korun. Odměna je tak pod úrovní minimální mzdy, jejíž hodinová výše činí 73,20 koruny.

Politolog Lukáš Novotný
Vystupování Miloše Zemana bude ještě ostřejší, říká ústecký politolog