Lidé se ptají, zda mohou hlasovat pro senátorské kandidáty Severočechů, Alenu Dernerovou na Mostecku a Jaroslava Doubravu na Ústecku. Oba obhajují senátorské mandáty.

SLOŽITÁ ORIENTACE

"Už několik lidí se ptalo, jestli může hlasovat v senátních volbách pro Jaroslava Doubravu, je pro ně složité se orientovat," řekla členka okrskové komise ve volební místnosti v centru krajského města.

Zmatky potvrdil i Doubrava. "Dokonce v Chabařovicích vyšel z volební místnosti chlapík a přesvědčoval ostatní, aby mě nevolili, že kandidátka byla stažená. S tím bohužel neuděláme nic. Celá situace mě poškodila," řekl senátor.

Obdobný názor má i Dernerová. "Volby jsou podle mého názoru zmatečné. Do poslední chvíle jsme vysvětlovali, že odvolání krajské kandidátky nemá se senátními volbami nic společného," řekla.

Krajskou kandidátku Severočechů dala před týdnem odvolat místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková. Druhé křídlo hnutí se rozhodnutí snažilo zvrátit žalobou na krajský úřad. Soud ale žalobu zamítl.

HLASOVAT MŮŽETE, ZVOLIT NE

Tentýž krok učinila Jeníčková i v případě Dernerové. Mostecký magistrát ale k jejímu požadavku nepřihlédl. Doubravy se vnitřní spory hnutí vůbec nedotkly. Křídlo Severočechů blízké poslanci Bronislavu Schwarzovi a podnikateli Jiřímu Zelenkovi hodlá usilovat o opakování krajských voleb.

I přes odvolání všech kandidátů mohou lidé pro Severočechy hlasovat, zvolen za ně ale nebude nikdo, oznámil v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Mluvčí úřadu Petra Báčová sdělila, že odvolání kandidátů automaticky neznamená neplatnost hlasovacího lístku a neplatnost odevzdaného hlasu.

"Okrskové volební komise tedy standardně sečtou platné hlasovací lístky pro toto hnutí a jejich počet uvedou v zápise o průběhu a výsledku hlasování. K přednostním hlasům pro odvolané kandidáty se nepřihlíží. Postup při rozdělování mandátů určený volebním zákonem stanovuje, že v Ústeckém kraji nebude za toto hnutí nikdo zvolen," uvedla Báčová.

Stanovisko ČSÚ obdržely i všechny volební komise.

Severočeši byli v končícím volebním období třetím nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu. Ve volbách v roce 2012 získali v pětapadesátičlenném zastupitelsvu devět mandátů. Po odchodu jednoho zastupitele zůstal osmičlenný klub.