Hned dvakrát vyjížděli v neděli odpoledne do skal Českého Švýcarska. Z Drážďanské vyhlídky se tady zřítila 25letá turistka.

Osudná fotografie

„Chtěla si něco vyfotit, bohužel jí sklouzla noha a ona se zřítila z výšky asi deseti metrů. Byla následně s vážným zraněním letecky transportována do traumacentra Masarykovy nemocnice v Ústí," popsala nehodu policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Jen pár minut na to podcenil své síly horolezec, který spadl ve stěně Belvedér v Labské stráni. „Horolezec si velmi vážně zranil dolní končetinu. Byl také letecky přepraven do traumacentra v Ústí," doplnil mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

Třetí drama se odehrálo u kopce Radobýl, kde se zřítil paraglidista. Na místě zasahovali litoměřičtí záchranáři a vrtulník záchranné služby z Prahy. Zraněného převezli do Fakultní nemocnice v Motole. „Stav pacienta je stabilizován. Není v ohrožení života," doplnila mluvčí Motola Marie Haasová.

Děti bez dozoru

V Tiských stěnách, kde před Velikonoci spadla do skalního komína dvanáctiletá dívka, se mohlo podobné neštěstí odehrát znovu v sobotu. Alespoň podle svědectví čtenářky Ústeckého deníku.

„Kolem 18. hodiny jsme uslyšeli velký hluk od hlavní silnice na Tisou. V zatáčce u cedule Tisá se asi patnáct dětí ve věku 7 až 15 let začalo dostávat přes potok na druhou stranu. Následně přes plot vnikly na sousedův pozemek a začaly šplhat na vrchol skály nad silnicí," popisuje čtenářka, jejíž jméno má redakce k dispozici.

V 19.45 byly děti podle jejího svědectví už přímo mezi skalami a v korunách stromů.

„Bavily se házením kamenů na silnici. Měly i údajného vedoucího, ten ale dělal, že se ho to netýká. Rodiče by měli vědět, komu na víkend svěřují své děti," doplnila čtenářka.

Seznamte se s pravidly

Na bezpečnost a chování návštěvníků Tiských stěn dohlíží od 1. dubna strážkyně. Ta má pověření zavolat na neukázněné turisty i policii. „Víkendová služba však proběhla v naprostém pořádku, žádné mimořádné události nemám hlášené," uvedl starosta Tisé Jiří Jandásek.

Správa CHKO pak apeluje na návštěvníky, aby se u vstupů do skal seznámili s informacemi na tabulích. „Jsou na nich pravidla pro lezení i pro pohybování se po stezkách," uvedl Petr Kříž, ředitel regionálního pracoviště CHKO Ústecko.