Čtyřiašedesátiletý muž stačil zavolat svému synovi a popsat situaci. Ten pak zavolal na dispečink Zdravotnické záchranné služby. „Ihned jsme vyrazili v terénním automobilu s potřebným zdravotnickým vybavením," popsal začátek záchranné akce Martin Krejčí, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Uvedl, že jakmile dorazili k pacientovi, zjistili, že má všechny příznaky mozkové příhody. „I přes tento stav s námi pán komunikoval, ale bylo zřejmé, že je k jeho záchraně vzhledem k obtížnému terénu zapotřebí pomoc vrtulníku," doplnil Krejčí s tím, že ihned vrtulník povolali.

Když helikoptéra přiletěla, spustil se z ní na laně letecký záchranář a lékařka. Všichni společně pak pacienta naložili do podvěsu a vrtulník jej takto spolu s lékařkou dopravil na nedalekou louku, kde mohl přistát. Tam pak záchranáři muže naložili a transportovali jej k dalšímu ošetření do ústecké nemocnice. 

„Akce jasně ukazuje, jak je důležité, pokud se do hor vypravíte osamoceně, mít u sebe nabitý mobilní telefon," komentoval záchranu muže Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že jinak ale doporučuje turistům, aby se na túry sami nevydávali.

„Stejně tak je důležité, aby všichni dodržovali Desatero bezpečného pohybu v horách," připomněl náčelník Güttner s tím, že jeho text je k dispozici na www.horskasluzba.cz.