Největší běžecká akce v České republice, Olympijský běh, bude mít v Ústeckém kraji hned deset zastávek. Celkem se k této akci hlásí 81 českých měst a počítá se, že ve středu 19. června v jediný okamžik vyběhne na různých místech na 75 tisíc lidí. Z každého startovného jde část na podporu sportování dětí, kterým v tom brání nedostatek peněz.

„K nám na autodrom zavítá olympijský běh už počtyřiatřicáté,“ řekl Deníku mluvčí Autodromu Most Jan Foukal s tím, že tradicí je i skutečnost, že se běží přímo po závodním okruhu, kde běžně svádějí souboje automobilové speciály. Běžci si podle Foukala mohou i letos vybrat ze dvou tratí. Delší měří 8,4 kilometru, což jsou dva okruhy po závodní dráze, kratší 4,2 kilometru, což je jeden okruh.

Tak se běhalo v Mostě na autodromu předloni: 

Ročník 2018 zde ozdobila účast 308 mužů a žen. „Rádi bychom, aby účast byla opět hojná. Pokud padne rekord z předloňského roku, kdy se na obě trasy vydalo 322 závodníků, potěší nás to,“ uvedla ředitelka polygonu společnosti Autodrom Most Veronika Raková. Stejná přání mají také organizátoři v dalších městech kraje.

Vůbec poprvé se letos poběží v Benešově nad Ploučnicí, kde jsou přichystány dvě tratě, a to pětikilometrová pro dospělé a 500 metrů dlouhá pro děti. Start a zázemí budou v prostoru termálního koupaliště.

Zdroj: Youtube

T-Mobile Olympijský běh 2019 - pozvánka  Zdroj: YouTube.com/ČOV - Český olympijský výbor

V Ústí kolem Milady

V krajském Ústí nad Labem, kde se rovněž závod uskuteční poprvé, zatím registrují 137 běžců. Hlavní okruh je připraven u jezera Milada, dlouhý bude šest kilometrů. Dětské tratě jsou dlouhé 500 metrů a 1 kilometr.

Zapojí se i Roudnice nad Labem. Ta má připraveny tratě 10,4 km, 5,2 km a závod pro děti na 500 a 1000 metrů. Rovněž v Kadani je připraveno více okruhů: 10,2 a 5,1 km dlouhé pro dospělé a 500 a 1000 metrů pro děti.

Ústecký primátor Petr Nedvědický.
Hlasujte: Co vás v Ústí trápí? Budeme o tom diskutovat s primátorem Nedvědickým

Počtvrté se letos závod vrací do Labe arény v Račicích na Litoměřicku. Tady se poběží trať dlouhá 5 km, přihlášeno je zatím 15 startujících. Louny se zapojí počtvrté a mají připraveny tři tratě. Dospělým je určena ta 2,6 km dlouhá, dětem potom 333 a 836 metrů dlouhé.

Potřetí olympijský běh zavítá do Budyně nad Ohří. Na zdejší tratě 5,6 km pro dospělé a 500 nebo 1000 metrů pro děti je zatím přihlášeno 57 startujících. Poběží se také na dvou tratích v Brozanech (4,8 km a 1000 m).

V Děčíně, kde bude zázemí, start a cíl závodu před loděnicí Kajak, je přihlášeno zatím 102 startujících. Přichystány budou dva tratě.

Dvojice ambasadorů

Ambasadory letošní akce jsou úspěšná reprezentantka v biatlonu Markéta Davidová a olympijský medailista ve vodním slalomu Jiří Prskavec. „Olympijský běh jsem běžela už jako malá holka doma v Jizerských horách. Jsem ráda, že mohu být tváří takového projektu a podpořit olympijskou myšlenku,“ svěřila se biatlonistka Davidová. Na start se postaví při zlatém závodu na 5 km v pražské Stromovce.

Na T-Mobile Olympijský běh se lze registrovat do 12. června na webu akce.