Na sobotu 16. dubna totiž připadá Mezinárodní den památek, který UNESCO vyhlásilo v roce 1982. Řada hradů, zámků a dalších objektů připravila speciální prohlídky, výstavy, přednášky nebo vás pustí do jindy nepřístupných prostor. Na Ústecku se do akce zapojil zámek ve Velkém Březně.

Zámek Velké Březno

Kdy: 16. dubna, 10–16 hodin
Zavítejte na mimořádné kostýmované prohlídky, při kterých nahlédnete i do běžně nepřístupných prostor zámku, vyhrazených pro svatební obřady či využívaných jiným způsobem. Vstupné 90 korun.

Zámek Benešov nad Ploučnicí

Kdy: 16. – 18. dubna, 10–16 hodin
Vstup zakázán tentokrát v benešovském zámku neplatí. Nenechte si ujít neopakovatelnou příležitost nahlédnout do jinak zapovězených prostor. Jakou trasu pro vás průvodci připravili, se ale dozvíte až na místě. Nechte se překvapit!

Zámek Stekník

Kdy: 16. a 17. dubna, 10–16.30 hodin
Po více než 50 letech mají návštěvníci šanci spatřit tzv. sala terrenu, jeden z největších sálů zámku, který je běžně nepřístupný. Sala terrena označuje přízemní nebo zahradní sál v hlavní ose zámku s arkádami nebo okny a vchody do zahrad. Sál zdobí motivy inspirované antickými božstvy. Kromě něj budou k vidění i zámecké interiéry a zahrady.

Zámek Krásný dvůr

Kdy: 17. dubna, 15–16 hodin
Zdarma si můžete poslechnout povídání o obnovovaném Gotickém templu nebo si prohlédnout výstavu starých i nových fotografií.

Den památek v Chomutově

Kdy: 16. dubna, 9–17 hodin
Nezmeškejte šanci navštívit řadu historických objektů. Dostanete se do klenotnice na radnici, kanceláře primátora, Galerie Lurago, Galerie Špejchar, kostela sv. Ignáce nebo kostela sv. Barbory. Hvězdářská věž v muzeu nabídne komentované prohlídky s průvodcem. Přístupné bude také muzeum opevnění na Kočičáku.

Terezín

Kdy: 16. dubna, 10–16 hodin
Historické jednotky otevřou brány pevnosti Terezín. Akce pro celou rodinu připomene původní obranný účel pevnosti a dobu její výstavby na konci 18. století. Uvidíte výcvik i život vojáků, střelbu z pušek i děl, navštívíte nové expozice i podzemní chodby. Po slavnostním zahájení v 10 hodin budou každou hodinu probíhat komentované prohlídky a ukázky výcviku.

Kadaň

Kdy: 16. dubna, 10–17.30 hodin
Přijďte si prohlédnout Františkánský klášter v Kadani a jeho kostel Zvěstování Panny Marie a Čtrnácti svatých pomocníků. Podrobné prohlídky kostela začínají každou celou hodinu. Bonusem bude prohlídka varhanního kůru, kde jsou varhany z poloviny 18. století a chórové lavice. Kůr bude mimořádně zpřístupněn jen pro tuto příležitost. Vstup zdarma.

Hrad Bezděz

Kdy: 16. a 17. dubna, 10 ¬– 16.30 hodin
Jen o tomto víkendu máte šanci navštívit mimořádně zpřístupněný ochoz v hradní kapli. Uvidíte také unikátní dřevořezbu Kladení Krista do hrobu z bývalé Křížové cesty na hrad. V prostorách hradu byla objevena předloni. Má vysokou uměleckou a historickou hodnotu, nemůže být vystavena trvale. Vstupné 70 korun.

Zámek Lemberk

Kdy: 16. a 17. dubna, 9¬–15 hodin
Na mimořádně otevřenou středověkou věž budete moci vystoupat v sobotu a neděli. Vstupné je 20 korun. V sobotu od 11 hodin se navíc můžete vydat na krátkou vycházku s průvodcem k pomníku padlých ze sedmileté války a připomenout si tak její 260. výročí.

Hrad Grabštejn

Kdy: 16. dubna, 9¬–16 hodin
Mezinárodní den památek a sídel na Grabštejně nabídne přednášku o Jiřím Mehlovi ze Střelic, který patří mezi nejznámější majitele hradu, a dětskou interaktivní prohlídku, při níž si malí návštěvníci vyrobí hradního pána ve zmenšené podobě.

Zámek Sychrov

Kdy: 23. dubna, 10–15 hodin
Milovníci starých aut by si neměli nechat ujít setkání automobilových veteránů 1 US Car. Jde již o tradiční akci v zámeckém parku, na kterou každoročně přijíždí několik desítek starých amerických automobilů. Vstupné 20 korun.

Zámek Frýdlant

Kdy: 16. dubna, od 9¬.30 hodin
Vydejte se po stopách Jantarové komnaty na zámku Frýdlant a dozvíte se, jak to s ní ve skutečnosti bylo. Netradiční prohlídka vás zavede do míst, která prozkoumali hledači pokladů, když pátrali po skrytých tajemstvích zámku. Prohlídka začíná v 9.30 a lze se jí účastnit pouze na objednávku na tel. 482 312 130. V případě velkého zájmu budou stanoveny další termíny. Speciální prohlídka se koná i 23. dubna.

Zámek Hrubý Rohozec

Kdy: 23. a 24. dubna, 9–16 hodin
Prohlídky zaměřené na stavební vývoj objektu vás zavedou do nejstarších částí původního krajířovského pozdně gotického zámku. Uvidíte také běžně nepřístupné prostory, jako je východní sklep, místnost ve věži nebo zámecká půda. Prohlídky odcházejí v 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 a v 15.30. Vstupné 50 korun.

Hrady a zámky severních Čech