O kočkách by mohla vyprávět celé hodiny, rukama jí jich prošlo opravdu hodně, ať už to byly kočky vlastní, z výstav, nebo které potřebovaly nutně pomoc.

„Zrovna nedávno jsme s mým veterinářem řešili budoucnost ročního kocoura. Majitelka chtěla nechat zvíře uspat, protože neměla peníze na úhradu jeho léčby. Standardní problém živých vánočních dárků," hořce se usmála.

Dnes kocourek poletuje spokojeně po jejím domě a vychutnává si každý slunečný den. Jak se říká, měl namále.

Lidé si o ní myslí, že je tak trochu podivín, protože se snaží kočky pochopit. „Obdivuji vrozenou kočičí eleganci a tvrdohlavost. Mám raději kočky než trapnou politiku," říká svérázná dáma.

Chovu koček věnuje veškerý svůj volný čas a její krasavice vyžadovaly i úpravu domu. Po různých výstavách najezdila tisíce kilometrů, pro jednu kočku třeba cestovala do Anglie. V roce 2009 slavila velký úspěch se svým kocourkem na výstavě v Portugalsku. Znají ji ve Francii, v sousedním Německu, ale i na Slovensku. Ve své kočičí rodince má několik šampionů, interšampionů, grandinteršampionů.

Co se všechno při soutěži hodnotí? Paní Jana ihned ochotně vysvětluje: „Soutěží se v několika kategoriích. Rozhodčí hodnotí předem stanovené oblasti. Stavbu těla, barvu a kvalitu srsti, jiskru v oku, tvar uši, tlapky, celkovou kondici atd. Kočky to mají rády více než jejich majitelé. Některé si to přímo užívají. Vychovat kočičí hvězdu trvá i několik let a hlavním předpokladem úspěchu je trpělivost a láska ke zvířeti."

Kočka se prý může dožít i dvaceti let. Nejstarší chlupatou spolubydlící paní Makovcové je šestnáctiletá černá kouřová perská kočka Kitty.

Zvládne takový načinčaný šampion obyčejnou myš, nebo je to pod jeho úroveň? „Kočka je dravec a chytání myší má v popisu práce, myš by měla velké problémy, stejně jako ptáček ," odpovídá s úsměvem kočičí odbornice.

„Plním prostě kočkám jejich sny a ony plní ty mé. Nových projektů mám plnou hlavu. Zvu vás do kulturního domu, kde bude 6. až 7. října mezinárodní výstava koček. Přijďte se podívat," dodala na závěr Jana Makovcová.

Zpracoval Miroslav Vlach