Oproti tomu různá hnutí doslova převálcovala komunál v Trmicích, Chabařovicích i Chlumci. A sociální demokraté a komunisté? Ti utrpěli na jinak levicovém severu katastrofální fiasko. Buď získali po jednom hlasu, nebo dokonce vůbec žádný.

Poněkud hořkosladké vítězství vybojovala v Chabařovicích SNK ED. Získala totiž jen čtyři hlasy. Z čistě matematického pohledu se straně nabízí spojení v trojkoalici s ANO 2011 a Sdružením Chabařovických rodáků. „Zatím vyjednáváme,“ odpověděl lídr SNK ED a dosavadní starosta Chabařovic Josef Kusebauch.

V opačném případě by musel pro udržení postu v městské radě sestavit koalici ze čtyř různých subjektů nebo slepit cosi duhového, co by nejspíš mělo pochybnou politickou soudržnost.

Volby v ústeckém 17. centrálním obvodu Bukov
Ústecké obvody hrají o nové koalice. Nejvíc trumfů má PRO! Ústí

Podle zákulisních informací ho ale „Rodáci“ příliš v lásce nemají a o kompromis velký zájem neprojevují. „My už spolupracujeme s ANO, kde je členem i bývalý starosta Jiří Záhořík,“ poznamenal lídr Rodáků Josef Hnyk.

K většině sice slabé, ale funkční potřebují v patnáctičlenném zastupitelstvu už jen jednoho spojence.

V Trmicích by mohli opět z čistě matematického hlediska postavit dvojkoalici s pohodlnou většinou STAN (4 mandáty) a hnutí Otevřená radnice (4 mandáty). Stejně tak by tu ale mohla vzniknout trojkoalice s účastí, ale i bez účasti STAN.

Lídr hnutí ANO v Ústí Petr Nedvědický.
„Babišovi jsem zatím netelefonoval,“ říká lídr ANO v Ústí Petr Nedvědický

Záleží na tom, zda by byla ochotná s jedním či druhým a také mezi sebou navzájem spolupracovat hnutí PRO! Trmice (2 mandáty) a PRO zdraví a sport (2 mandáty). Poslední variantou, ať už se STAN, či bez něj, je duhový politický slepenec.

„Zatím vyčkávám, než uběhnou lhůty na možná odvolání proti volebním výsledkům,“ poznamenala starostka Trmic a zároveň zdejší lídr STAN Jana Oubrechtová.

Dle informací Deníku ale její hnutí není příliš nakloněné spolupráci s Karlem Hainzem, šéfem Otevřených. Přesto prý ale není všem dnům konec a lze vše.

Politolog z ústecké univerzity Lukáš Novotný.
Politolog z UJEP: Hnutí ANO vysává voliče jak ČSSD, tak částečně i komunistům

Ani podle Hainze ještě jednání nezačala. „Máme určitou domluvu, která nám dává sedm hlasů, a potřebujeme ještě jednoho partnera, abychom měli alespoň osm na postavení koalice. Ale taky vyčkáme, jestli se u nás nebudou přepočítávat hlasy,“ poznamenal Hainz.

V Chlumci zvítězilo hnutí JsmePRO! Chlumec starosty Romana Zettlitzera (5 mandátů). Jelikož se údajně nemá příliš v lásce s ex-starostou Petrem Maxou (Nezávislí), nejspíš spolu koalici stavět nebudou, ač by to matematicky dávalo smysl k pohodlné většině v patnáctičlenném zastupitelstvu. Když se nedohodnou, budou tedy každý muset sehnat ještě dva či tři partnery.

V patnáctičlenném zastupitelstvu Velkého Března kromě šesti občanských demokratů starosty Michala Kulhánka a jednoho demokrata sociálního usednou čtyři zastupitelé SNK 2018 a čtyři Občané Velkého Března a Valtířova.

Lídr hnutí ANO v Ústí Petr Nedvědický a poslankyně Eva Fialová
Kdo bude v Ústí v koalici? Vítězné ANO hledá partnera

„Oslovili jsme všechny zastupitele s nabídkou spolupráce,“ poznamenal dosavadní starosta Velkého Března Michal Kulhánek a zdejší jednička ODS s vědomím, že by mohl ve vedení obce skončit.

Nabízí se totiž varianta buď ODS plus jedno ze dvou hnutí s pohodlnou většinou deseti hlasů. Nebo se mohou obě hnutí spojit a bez ODS vytvořit sice většinu slabší, ale také pohodlnou. „Jednání prozatím ještě neskončila,“ dodal Kulhánek.

Ústup levice je rozsáhlý. Komunisté a sociální demokraté dokonce nesedí v žádném ze čtyř zastupitelstev vedle sebe. Voliči buď zvolili jednoho kandidáta KSČM, nebo ČSSD.

Předlice. Ilustrační foto
V Předlicích i v okrsku podezřelém z kupčení zvítězilo UFO