Muzejníci v sobotu na Lidickém náměstí rozdají mezi 15 a 16 hodinou návštěvníkům celkem 2012 balónků. Ti je pak na povel pustí v jeden okamžik do vzduchu. „Oblak héliem plněných balónků by měl na chvíli zcela zakrýt oblohu nad Lidickým náměstím," popisoval vědecký tajemník muzea Václav Houfek. „Podaří-li se to, překoná tak ústecká akce o čtyři balónky akci brněnských a pražských nadšenců, kteří vypustili v roce 2008 ze dvou míst 2008 balónků," dodal muzejník Martin Krsek.

Jak vysvětlil Houfek, pokus o překonání rekordu v počtu naráz vypuštěných balónků má připomenout stoleté výročí objevu kosmického záření v Ústí nad Labem. „Přesněji startu balónu Böhmen z areálu ústecké chemičky, na jehož palubě záření objevil rakouský fyzik Victor Franz Hess v roce 1912," řekl Houfek. „Akce se bude konat i v rámci každoročních dnů Evropského dědictví."

Dny začínají právě tuto sobotu a pokračovat budou do 16. září po celé Evropě. Během nich se otevírají brány pokud možno co nejvíce architektonických, archeologických, sakrálních a dalších památek, muzeí, galerií, či knihoven. Jen na Ústecku jich bude celkem 28. Mezi nimi i ty, jež běžně dostupné nebývají.

Akce se těší velké pozornosti návštěvníků, loni ji navštívilo celkem 14 650 lidí. Ti měli možnost při návštěvě památek do speciálních pasů nasbírat razítka. Získat všechna se loni ovšem povedlo jen 34 návštěvníkům.

Oslavy výročí Hessova významného objevu pokračovaly i včera ve 14 hodin a sice odhalením pamětní desky v areálu Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v ulici České mládeže.

„Chceme připomenout tento významný objev, který je spjatý s naším městem, celé veřejnosti," komentoval to Stanislav Novák z UJEP. „Kosmické záření je stále ve středu zájmu, jeho výzkum probíhá i nadále a podílejí se na něm i čeští vědci," dodal.

Dnes a zítra pak muzeum pořádá populárně vědecké konference pro širokou veřejnost k objevu záření a jeho přesahu do současnosti. K ochutnání bude i první skutečně radioaktivní pivo Kosmik ústecké provenience.