Oslavy výročí odstartovaly už 1. listopadu. Fakulta, která je součástí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP), byla založena 4. 11. 2015.

"V roce 2005 proběhla zásadní transformace tehdy a doposud největší ústecké fakulty, Pedagogické fakulty UJEP. Z ní se vyčlenily dva ústavy, ústav přírodních věd a ústav humanitních studií, přičemž se oba krátce na to staly plnoprávnými fakultami. Přírodovědecká fakulta ještě v tomtéž roce. Jejím vedením byl v té době pověřen Stanislav Novák," připomněla vznik fakulty mluvčí univerzity Jana Kasaničová. 

Fakulta celých 15 let sídlila společně s pedagogickou fakultou v budově předválečného českého reálného gymnázia v ulici České mládeže. Letos však získala zcela nové reprezentativní sídlo a v průběhu letních měsíců se přestěhovala do samotného středu univerzitního kampusu, do nově vybudovaného Centra přírodovědných a technických oborů (CPTO). To zcela odpovídá moderním požadavkům nejen na výuku, ale také na výzkum a další tvůrčí činnost.

Přírodovědná fakulta ústecké univerzity se dočkala nové budovy
Ústecká univerzita má nové centrum. Vyrostlo místo porodnice a stálo miliardu

Přírodovědecká fakulta má nyní osm součástí – katedry biologie, fyziky, geografie, chemie, informatiky a matematiky, Ústecké materiálové centrum a Centrum podpory přírodovědného vzdělávání. "V době jejího vzniku nastoupilo do studia PřF UJEP 378 studentů, v roce 2020 jich na fakultě studuje již bezmála 1000," poznamenala mluvčí Kasaničová.

Děkan fakulty Michal Varady bilancuje uplynulé období takto: „Je třeba si znovu připomenout, že za vším, čeho fakulta za 15 let své existence dosáhla a nač jsme právem hrdí, stojí lidé, kteří svou poctivou prací dávali a dávají fakultě smysl, ať už jsou to akademičtí pracovníci, studenti nebo ostatní pracovníci fakulty. Za to patří všem veliký dík.“

V kampusu ústecké UJEP vznikl nový venkovní amfiteátr
Na divadlo i debaty. Kampusu ústecké univerzity vévodí nový amfiteátr

Přírodovědecká fakulta UJEP urazila za pouhých 15 let své existence obdivuhodný kus cesty a dokázala se etablovat v silně konkurenčním prostředí ostatních přírodovědně zaměřených fakult v Česku, které se většinou mohou pochlubit mnohem delší historií. "Svou kvalitu fakulta opakovaně prokazuje jak v akreditačním procesu, kde se jí daří získávat akreditace pro nové studijní programy na všech stupních studia od bakalářských až po doktorské, tak při získávání a úspěšném řešení řady výzkumných projektů v celém pestrém spektru oborů, které jsou na přírodovědecké fakultě zastoupeny," upozornila mluvčí univerzity Jana Kasaničová.

„Netajím se kmenovou příslušností právě k naší přírodovědecké fakultě a její oslavy považuji každopádně také za své. Ovšem nejenom proto. Přírodovědecká fakulta si za pouhých 15 let vybudovala zásadní postavení nejen v rámci naší univerzity, ale také ve srovnání s ostatními podobně zaměřenými fakultami v Česku. Z řad jejích akademických pracovníků jsou generovány naše úspěšné vědecké týmy a projekty. Její absolventi bez problémů nacházejí kvalitní pracovní uplatnění a studium na fakultě je samotnými studenty opakovaně pozitivně hodnoceno např. v anketě Fakulta roku. Přeji fakultě, jejím pracovníkům, studentům a absolventům hodně úspěchů do dalších let,“ říká rektor UJEP Martin Balej.

Děkani Přírodovědecké fakulty UJEP:
Stanislav Novák (1. 11. 2006 – 31. 10. 2010)
Jaroslav Pavlík (1. 11. 2010 – 31. 10. 2018)
Michal Varady (1. 11. 2018 – 31. 10. 2022)