Na chodbě jedné výškové budovy je podobných obrazů několik. Když si je pozorně prohlédnete, dozvíte se o autorovi víc. Jmenuje se Bedřich Brabec, nestojí o chvalozpěvy, ale vyprávět umí. Je pečlivý, historicky dochvilný, náročný k vlastní kompozici, laskavý v černých křivkách, které musí ladit.

Život v obrazech

Každý obraz má popisku, někdy i vlastní příběh, odkaz na zážitek z dětství. Nikterak se netajil technologií vzniku vlastních děl, na začátku je vzpomínka nebo stará fotka. Následuje tužka a rozvážná studie.

Teprve potom přijde na řadu moderní technika a počítačový program. Sám neví, jak nazvat finální výrobek, prostě to tak cítí a moc ho to baví.

Po chvilce vytahuje z pečlivě řazeného bloku černých šanonů jeden s dokumentací a popisuje každý obraz zvlášť. To není jenom umění, to je jeho život v obrazech.

„Tady jsem poprvé s pomocí sousedky vytáhl na vodu staré necky a zkoušel pádlovat. To jsem byl malý kluk a ta voda byla neskutečně čistá," říká Bedřich Brabec.

Rodák z Teplic žije v Ústí

Narodil se v Teplicích, od roku 1930 bydlí v Ústí. Umělecké sklony prý zdědil po otci, který maloval na porcelán.

Jako kluk se na Vysokou umělecko-průmyslovou školu nedostal, tenkrát to nebylo tak jednoduché. Měl stavební průmyslovku a stát potřeboval stavět. Stále však po očku koketoval s uměním. Jeho příběh o výrobě sádrového státníka před maturitou dnes vypráví s úsměvem, ale tenkrát nespal tři dny, aby to klaplo.

Později kreslil karikatury svých kolegů, dokonce jednou vydal malou knížečku, kde jich bylo snad sedmdesát. Kolem roku 1960 fotil. Přihlásil se do mezinárodní soutěže v Berlíně a vyhrál hlavní cenu. Jeho fotka obletěla celý svět.

Když si něco vzal do hlavy, neustoupil. Kolem roku 1965 se začal věnovat stavbě sportovních lodí a v roce 1970 s kamarádem Karlem vyhrál titul mistra republiky v plachtění na Nechranické přehradě. Jako vtipný bonus přidal informaci, že v roce 1966 zakládal v Ústí badmintonový oddíl.

První výstava v 88 letech

V březnu chystá svou první výstavu obrazů a všechno musí klapnout na milimetr přesně. Malý plánek na stole dokumentuje jeho představu o rozmístění v prostoru.

Barevné značky, velikost , výběr tématu. Celkem jich tam bude 43 a bývalý stavební projektant nezná pojmy možná, třeba, náhodou.

Celý život maloval, i jeho plány k výstavbě velkých továrních celků prý vypadaly jako obrazy. Fotil život kolem nás, vydával časopis pro své kamarády.

Třetího března oslaví 88 let a v Orlické ho dobře znají. Ke gratulantům se připojujeme i my.